Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední šance na dárky i nákupy jídla končí polednem. Obchody na svátky zavřou

Autor: ČTK - 
24. prosince 2016
08:04

Obchodní řetězce i část nákupních center se dnes uzavřou v poledne, Tesco či Kaufland již v 11:30. Někteří velcí prodejci s nepotravinářským zbožím ale vůbec neotevřou, chtějí dát volno zaměstnancům nebo se jim na několik hodin nevyplatí obchod otevírat. Vyplývá to z ankety mezi obchodníky.

Albert, Globus a další řetězce maximálně využijí nové zákonné omezení a zavřou na Štědrý den v poledne. „Na Štědrý den budou naše hypermarkety otevřené od 07:00 do 12:00. Během této zkrácené doby mohou naši zákazníci uskutečnit poslední nezbytné nákupy a zároveň i naši zaměstnanci stráví tento den se svými rodinami,“ uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Část obchodních center bude mít na Štědrý den otevřeno jen do 12 hodin, oproti minulým letům se tak otevírací doba zkrátí o několik hodin. Některá nákupní centra zavřou až v 15 hodin, po poledni tak zůstanou přístupné jen menší prodejny. Nejdéle bude mít otevřeno pražské obchodní centrum Palladium a to až do 17 hodin.

Hračkářství Hamleys v centru Prahy je dnes zavřené. Hlavním důvodem je skutečnost, že chceme, aby si naši zaměstnanci odpočinuli po hektickém předvánočním období,“ řekl ředitel Hamleys Pavel Čmelík. Zavřené zůstanou 24. prosince i obchodní domy s nábytkem IKEA, Kika či Sconto nábytek.

Obchod: Jen na dvě hodiny to nemá cenu

Také outletové centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku na Štědrý den letos poprvé neotevře. „Letos bychom mohli otevřít na 24. prosince všechny obchody v centru jen na dvě hodiny dopoledne. Pro naše zákazníky by to bylo nekomfortní,“ uvedl ředitel centra Jan Procházka.

Velké prodejny zůstanou uzavřené dle nové legislativy na 1. a 2. svátek vánoční. „V minulosti patřily prodeje v našich prodejnách na svátek svatého Štěpána pravidelně k těm nejsilnějším v roce. Nyní by to mělo být o den později,“ doplnila Zuzana Löflerová z řetězce Expert Elektro. V úterý se obchody otevřou a obchodníci spustí výprodeje.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

kofila ( 24. prosince 2016 15:10 )

Maličko jsi pozapomněl, že jsi závislý na lidech, kterým se vysmíváš. Když nebudete mít v obchodě zákazníky, nebudete mít tržby a samozřejmě ani platy. Divím se, když tolik opovrhuješ sortimentem, který prodáváte a lidmi, kteří u vás nakupují, že si nenajdeš jinou práci. Podle mně byla velká chyba, že se k nám do republiky pustilo tolik marketů, nepřinesly nám nic dobrého a jestli jsou otevřené nebo zavřené je mi naprosto jedno.

Jakk ( 24. prosince 2016 14:53 )

No abys to přežil ty, přání se vrací jako bumerang.

zlymikes ( 24. prosince 2016 12:45 )

Ty nám taky můžeš

badatko ( 24. prosince 2016 11:56 )

Jen ať je zavřeno,pracuji v obchodě a nechápu proč zrovna teď o svátcích potřebuje někdo k životu kilo chemickejch párků a jakoby čerstvej chleba.Vážení jestli si myslíte že máte každý den čerství pečivo tak vás lituju.To že jste šmírováni na každým kroku a víc jak za komunistů to vám nevadí ale zavřít obchody jako jinde v evropě to se můžete zesr . t,platy nejsou stejný jako jinde v evropě tak co to je demokracii,omezování osobní svobody? A pokladny eet,zase řvou jenom ty co okrádaj stát,ještě uvidíte kolik padne hospod až se přestane hulit a bude to jako jak je u čechů zvykem zato že jsou pokladny.Kam jezdíte na dovolenou? bývalá jugoslávie gratuluji,ale zavřít vám obchod to je věc,neumíte se jinak zabavit než ***t po krámech a vybíjet se vy mindráci na prodavačích,vždycky se směju když vás vidím co vyvádíte při nákupech jako kdyby měl být konec světa ajak kupujete úplný hovadiny ale když vám to nevadí? ,naučte se o volnech co máte dělat a jak dělat věci a jídlo bez chemie a jak si pošmáknete,máte na to čas a ještě uvidíte až budou zavřeny všechny svátky že máte kvalitu.Je to k zamyšlení zkuste se kouknout z jiný strany a odpovědět si na to co je v životě nejdůležitější,přeji vám štastný a veselý vánoce a 27.12.nezapomeňte už v 7.oo hod.stát frontu u super a hyper marketů a udělat ohromující nákupy za chemii,už se koloušci nemůžu dočkat až vás uvidím co budete vyvádět,váš věrný sluha prodavač Petr, jo a veselý a bez špehování štastný a veselý vánoce

Zobrazit celou diskusi