Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stres, františky, cukroví i „chlupaté dárky“: Svátky jsou pro alergiky peklo

Vánoce jsou nebezpečné hlavně pro alergiky s celiakií.
Vánoce jsou nebezpečné hlavně pro alergiky s celiakií.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
26. prosince 2016
10:15

Vonné tyčinky, svíčky, františky, cukroví, exotické pochoutky a ve finále chlupaté překvapení pod stromečkem. Nejkrásnější svátky v roce mohou být pro alergiky pohroma. U někoho se může právě v tomto období alergie takzvaně rozjet a ukázat své nepříjemné stránky. Ostražitost ztrácejí i ti, kdo trpí celiakií, a negativně se na nás může podepsat i vánoční stres.

Vánoční stres jako spouštěč alergií

Podle odhadů je dnes už každý druhý Evropan postižen nějakou formou alergie. Otázka už pomalu nezní tak, zda člověk má alergii, ale kdy se projeví. Emočně vypjaté okamžiky přitom alergickým reakcím svědčí. Obligátní vánoční stres je tak pro onemocnění jako stvořený. 

„Je to jako s celou řadou jiných onemocnění. Může se projevit právě v okamžiku, kdy je organismus oslabený, vyčerpaný. Stres, který si dokážeme před a i během Vánoc naordinovat, plus třeba potraviny, které běžně na jídelníčku nemáme nebo různé druhy ořechů - to jsou velmi dobré spouštěcí mechanismy, které mohou alergickou reakci uvést do chodu,“ vysvětluje alergoložka Dagmar Pohlová ze skupiny MEDICON.

Pozor na celiakii

Poměrně vysoký je také počet „vánočně hřešících“ nemocných s potravinovou intolerancí, kteří jinak po celý rok dietu vzorně dodržují. Vánoční cukroví a ostatní tradiční pochoutky jsou skrytým nebezpečím zejména pro pacienty s nesnášenlivostí lepku - celiakií. Ti méně disciplinovaní zjistí, že jednorázový prohřešek proti bezlepkové dietě jim žádné obtíže nezpůsobil (na rozdíl od potravinových alergií se zařazení lepku do potravy projeví nikoliv okamžitě, ale často až s mnohadenním či několikatýdenním zpožděním), a následně dietu postupně porušují stále častěji. To pak může u celiaků bohužel vést k různorodým závažným chronickým zdravotním komplikacím.

Pomyslnou poslední kapkou přitom může být i zdánlivá maličkost. Návštěva u známých, kteří to trošku přehnali s vonnými svíčkami nebo zapálenými františky. Někdy stačí také jen ochutnat cukroví z neznámého zdroje a nechtěný vánoční dárek v podobě alergické reakce je na světě.

„Živé“ dárky = alergie

 „Asi nejnebezpečnější jsou v tomto smyslu živé dárky. I když je pořízení domácího zvířete plánované a nejde o klasický překvapivý dárek, stává se poměrně často, že reakce obdarovaného může být více než překvapivá. Pořídit pod stromeček koťátko nebo chlupaté štěňátko bez jistoty, že to nemůže vyvolat alergickou reakci je, když ne nezodpovědné, tak určitě hodně odvážné. Může dojít k velmi nepříjemné alergické reakci od pálení očí, kýchání, vodnaté rýmy, výsevu alergického ekzému až k projevům astmatického záchvatu s dráždivým kašlem a zhoršením dechu,“ říká alergoložka.

Zjistěte, na co jsou členové rodiny alergičtí

Podle odborníků platí v případě domácích mazlíčků jednoduchá rada hlavně pro dárce. Pokud chcete překvapit někoho ze svého vzdálenějšího okolí, konzultujte to alespoň s blízkými lidmi obdarovávaného. V případě, že má být tím šťastným člen rodiny, měli byste si být minimálně jistí, že se u něj v minulosti žádná negativní reakce na přítomnost zvířete neobjevila.

„Alergie je jedna věc, ale ještě horší může být situace, kdy člověku poměrně rychle přiroste zvíře k srdci a po čase se s ním chtě nechtě bude muset rozloučit. K tomuto řešení se majitel domácího mazlíčka obvykle nechce odhodlat. A tyto situace se stávají relativně často,“ doplňuje lékařka.

Zvíře bez srsti alergii neřeší

V současné době přitom neexistuje „běžné“ skutečně nealergické zvíře. Jsou popsány dokonce případy alergických reakcí i na zcela holá zvířata bez srsti, jako například leguán. Pořízení zvířete zkrátka není v žádném případě banální záležitost, což ovšem platí i mimo čas Vánoc.

Je proto velmi důležité dobře zvážit tento krok, abychom si ušetřili nepříjemné zážitky a v případě projevené alergie pak i nežádoucí loučení.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babcaa ( 26. prosince 2016 15:50 )

Ne že já bych se stresovala, ale co předvánoční úklid? Záclony vonící čistotou, lesknoucí se vitríny a zrcadla, leštěnkou vonící nábytek, vyprané koberce a tak? to ti nic neříká? A vánoční výzdoba, jmelí na lustru, v každé místnosti nazdobená aspoň malá vánoční větvička, nažehlené ubrusy a vánoční prostírání, vánoční svícínky z nichž světlo svíček dotváří atmosféru, svítící vánoční hvězda na okně a kvetoucí na stole taky nic? U cukroví je na vánoce důležitý i vzhled, nejen chuť. Děti kromě klasického slepovaného a polomáčeného lineckého milují vosí hnízda, plněné košíčky na dva způsoby, pusinky, vanilky, odpalované a hlavně zdobené perníčky ve tvaru zvířátek. Pak samozřejmě příprava kompletního vánočního menu. To je kapku větší šrumec než jen to tvoje jednoduché cukroví a jenom stromeček. A samozřejmě se nesmí zapomenout na staré vánoční zvyky a klasické pohádky. Ale i to všechno se dá zvládnout bez stresu, když si to člověk dobře naplánuje a když ti vnoučata řeknou, že u tebe jsou vždycky ty nejhezčí vánoce a že by byly těmi nejhezčími i kdyby jim k nám ježíšek nic nepřines, tak to je ta nejlepší odměna.

babcaa ( 26. prosince 2016 14:10 )

Za šíleným počtem současných alergií je v první řadě držení dětí od mala v aseptickém až sterilním prostředí a přemíra i nepovinných očkování, takže jejich imunitní systém nemá šanci se normálně vyvinout a časem začne bláznit. Chce to zdravý selský rozum. Nepřehánět to s čistotou, nepoužívat na úklid desinfekce, hlavně ne s chlórem který sám o sobě je těžký alergen naleptávající sliznice, nechat dítě se i umazat, přiměřeně s věkem ho přestat omezovat v přístupu k různým druhům "špíny". Pak je velká šance, že se mu všechny alergie vyhnou obloukem. My díky takovémuto přístupu nemáme v rodině ani jednoho alergika a nemocnost u všech je minimální.

moiaza ( 26. prosince 2016 11:27 )

 Každý má takové svátky, jaké si je udělá. U nás slovo "stres neznáme. V klidečku nakoupíme dárky i s předstihem, napečeme jednoduché a dobré cukroví, nastrojíme stromek a pak jen si užíváme radostí rozjářených očí vnoučat z dárků. Klideček, pohodička. Vše v klidu, bez stresů.

Zobrazit celou diskusi