Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Při útoku v Berlíně zemřela i Češka Naďa. Až teď to potvrdily výsledky DNA testů

Autor: sou, dv, simao - 
23. prosince 2016
00:01

Její manžel prožil tři hrozné dny obav a čekání. Nakonec se potvrdily ty nejhorší. Při pondělním útoku na vánoční trh v Berlíně zemřela také Češka Naďa. Žena, která v Berlíně pobývala kvůli práci. Informovalo o tom ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí. Český velvyslanec již o jejím úmrtí informoval rodinu.

Mezi 12 oběťmi zrůdného útoku atentátu, při němž najel kamion do lidí na tržišti v centru německé metropole, je podle ministerstva i Češka Naďa Čižmár. Její muž ji pohřešoval od pondělka a policie podle analýzy DNA a další identifikace během několika dní zjistila, že je jednou z mrtvých.

„Po třech dnech nejistot a ve velkém zármutku musím všem přátelům a příbuzným oznámit, že se moje manželka Naďa Čižmár stala obětí pondělního teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně,“ napsal její manžel na svůj facebookový profil. 

Naďa s manželem vychovávala pětiletého syna. Přátelé mu v komentářích dodávají sílu a píšou, že myslí na něj i na jejich dítě. „To je šok, nemohl jsem tomu zpočátku vůbec uvěřit,“ napsal například rodinný přítel Martin. 

Video  Češka Naďa zemřela při útoku v Berlíně. Manžel a syn (5) čekali tři dny v naději.  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

Byl to právě manžel Petr, kdo kontaktoval zastupitelské úřady o tom, že po útoku na vánočním trhu ztratil kontakt se svou ženou. „Zastupitelský úřad ČR v Berlíně ihned kontaktoval Ministerstvo zahraničních věcí SRN a policii, zda se jeho manželka nenachází mezi oběťmi nebo zraněnými. Toto ale nebylo v tu chvíli z německé strany potvrzeno. Manžel zesnulé ženy poskytl německé policii identifikační údaje, fotografie a vzorky pro analýzu DNA. Německá police sdělila, že výsledky identifikační expertizy budou k dispozici za několik dní, sdělilo české ministerstvo zahraničních věcí v tiskové zprávě vydané ve čtvrtek hodinu před půlnocí.

Naďa byla zaměstnána u berlínské firmy 4flow management GmbH, do Německa se přitom přestěhovala nedávno, před dvěma lety. „Doufal jsem, že se český občan v Evropě nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé,“ řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Teroristický útok v Berlíně Teroristický útok v Berlíně | Reuters, EPA, ČTK

„Velký zármutek ve mně vyvolala zpráva, že jednou z dvanácti obětí teroristického útoku v Berlíně je také občanka České republiky,“ vyjádřil smutek a lítost nad smrtí Nadi a soustrast její rodině premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Blízkým mrtvé Češky pak vzkázal: „Snad mohu promluvit za všechny naše spoluobčany: V této těžké chvíli nejsou sami, jsme v duchu všichni s nimi, myslíme na ně, mají naši plnou podporu.“

Sobotka věří, že pachatel „nelidského činu“ bude co nejdříve dopaden a potrestán. Zároveň však přidal i jedno varování. „V sousedním Německu se tragicky potvrdilo, že terorismus nezná hranice a že jeho obětí se může bohužel stát i občan naší země,“ uvedl premiér.

Vše o útoku v Berlíně čtěte zde

8808 ( 23. prosince 2016 12:01 )

Souhlasím...

8808 ( 23. prosince 2016 11:58 )

Naprostý souhlas...

naidka ( 23. prosince 2016 11:22 )

Až si to přečte Mistr Karel Gott, tak mu to zarazí.

gabreta ( 23. prosince 2016 10:59 )

Gondolence si teď politici můžou strčit tak akorát do perdele! Oni jsou a budou viní za všechny útoky teroristů v EU!!

majojo ( 23. prosince 2016 10:48 )

Tak česká vrcholová politika jásá: Konečně i my máme svou oběť. A teď už můžou odpálit stovku Čechů, to už nebude taková tragédie. Kdo to říkal? Stalin? Že jediná smrt je tragédie, sto tisíc mrtvých je statistika?

Zobrazit celou diskusi