Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ovlivňuje císařský řez evoluci? Expert: Porušuje přirozenou selekci

Autor: Daniela Soukalová - 
27. prosince 2016
07:21

Vícečetné těhotenství, přidružené komplikace starších těhotných žen nebo pozice plodu koncem pánevním - to vše jsou indikace, kvůli kterým se lékaři rozhodují pro císařský řez. Jenže studie rakouských expertů naznačuje, že právě tento zákrok by mohl vyústit v to, že by ženy v budoucnu už nemusely být schopny porodit jinak, protože jejich pánve se nebudou schopny přizpůsobit stéle se zvětšujícím hlavám novorozenců. Podle jednoho z českých odborníků je problém spíše v tom, že se tímto zákrokem porušuje přirozená selekce druhu.

„Evoluce je velmi dlouhodobý proces a zmíněná zpráva poukazuje na určitý evoluční tlak, kdy císařským řezem porodí ženy, které by jinak úspěšně neporodily. Pokud jde o velikost českých novorozenců, pak v uplynulých 7 letech se nezvyšuje podíl velkých dětí,“ uvedl pro Blesk.cz vědecký sekretář České gynekologické a porodnické společnosti Petr Velebil s tím, že dětí nad 3 a 4 kilogramy se v České republice rodí naopak méně.

To, že průměrná velikost novorozenců i velikost hlaviček se za posledních 50 let zvýšila, se ale opravdu prokázalo. Za zvýšenou průměrnou porodní hmotnost novorozenců ale prý spíše může složení jídelníčku. „Většina žen v rozvinutých zemích má přístup k dostatečnému množství potravin, tedy stopových prvků a vitamínů, po celou dobu těhotenství, a právě výživa a obecně dobré podmínky z pohledu kvality života v průběhu gravidity mohou vést k relativnímu zvětšování novorozených dětí,“ vysvětlil Blesk.cz vedoucí porodnice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Radovan Vlk.

„Úzká pánev“ je prý vzácným problémem rodiček

Na tento trend podle něj nedokáže kostěná pánev a vůbec formování porodních cest přiměřeně reagovat. „Na druhou stranu je nutné říct, že skutečný nepoměr mezi velikostí hlavičky plodu a velikostí pánve ženy, vedoucí k nutnosti provedení císařského řezu, je i dnes vzácnou diagnózou,“ popsal Vlk.

Jak bylo napsáno výše, počet císařských řezů stoupá, ale indikace k císařskému řezu „úzká pánev“ nebo nepoměr mezi velikostí plodu a pánve matky zůstávají relativně vzácnými. „Z celkové počtu prováděných císařských řezů představují jen 1-2 %. Tedy, přestože trendy ke zvětšování dětí jsou známy, rozhodně dnes nepatří k hlavním faktorům ovlivňujícím celkové procento císařských řezů,“ upřesnil.

Císařský řez prý porušuje přirozenou selekci druhu

Vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice se ale osobně domnívá, že císařské řezy mohou skutečně mít vliv na evoluci člověka. Ale z naprosto jiného důvodu, než uvádějí rakouští experti. Operace totiž zachraňuje děti, které by vaginální porod nepřežily.

„Tím, že pomůžeme přivést na svět zcela zdravé děti, mnohdy velmi nemocných matek, de facto v některých případech přispíváme k existenci zdravotních problémů, které by takzvaným přirozeným výběrem nedopadly dobře. Tím pádem porušujeme přirozenou selekci živočišného druhu,“ míní vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Antonín Pařízek.

Každý čtvrtý porod skončí provedením císařského řezu

Císařský řez je proveden u každého čtvrtého porodu v České republice. Tento údaj nezahrnuje pouze plánované výkony, ale i akutní císařské řezy prováděné za běžícího porodu. „Četnost císařských řezů se s každým rokem zvyšuje. Počet plánovaných císařských řezů stoupá více než počet akutních císařských řezů. Za posledních 15 let stoupl počet císařských řezů o více než 10 %,“ informoval Vlk.

Lékaři k němu přistupují například kvůli vícečetnému těhotenství, když žena prodělala nějakou operaci dělohy, kvůli abnormálnímu růstu plodu nebo když se plod neotočí a je takzvaně v poloze koncem pánevním. „Se stoupajícím věkem rodiček přibývá i takzvaných sdružených indikací. Například u 40leté ženy po několika cyklech IVF, léčené pro vysoký krevní tlak nebo cukrovku. Z pohledu do statistik vyplývá, že nejčastější indikací k provedení řezu se dnes stává stav po předchozím císařském řezu,“ dodal Vlk.

zednik ( 27. prosince 2016 10:45 )

V podstatě mají rakouští i naši experti pravdu. Přirozená selekce už vlatsně není, medicína dokáže dnes zachránit i děti nedonošené s porodní váhou půl kila. Ale ty konce u většiny takových dětí .. o těch se téměř nemluví. Dřív by si Příroda poradila a matka by mohla mít dítě další , zdravé, plně vyvinuté. Namísto toho se pak po celý život těší ze svého ležáka, nebo mongolida s mozkovou obrnou a prý je tím nesmírně obohacena.. No, nevím.

jit21 ( 27. prosince 2016 08:55 )

 No, tak já mám dvě děti a obě císařem. U prvního jsem rodila až ve 43! týdnu, kdy mi 4 dny vyvolávali porod a pořád nic, tak císař a druhý byl koncem pánevním + další komplikace, takže v obou případech by to špatně dopadlo, respektive by k druhému už nedošlo, protože bych první zřejmě nepřežila... Takže děkuji za císaře

Zobrazit celou diskusi