Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž žil 30 let bez ruky: Lékaři porazili přírodu a přišili mu končetinu od dárce

Autor: Unis Hashany a ČTK - 
22. prosince 2016
19:42

Polští chirurgové z fakultní nemocnice ve Vratislavi dnes oznámili, že jako první na světě provedli transplantaci části ruky po zápěstí dospělému pacientovi, který se bez této části horní končetiny narodil a prožil bez ní více než 30 let. Tým pod vedením Adama Domanasiewicze operoval více než 13 hodin, informovala televize TVN 24.

Ruku, pocházející od zemřelého dárce, lékaři transplantovali dvaatřicetiletému muži s vrozenou vadou. Po pár dnech lze hovořit o úspěchu, protože tělo transplantovanou část neodmítlo.

„Ruka je znehybněná, ale pacient již hýbe prsty, což vypadá slibně. Každým dnem se zvyšuje pravděpodobnost, že všechno dobře dopadne,“ řekl Domanasiewicz týden po operaci. Zákrok podle něj „otevírá zcela nové možnosti pro statisíce lidí na celém světě, kteří se narodili bez končetiny a dosud byli odsouzeni k nošení protéz“.

Sám pacient, jehož křestní jméno polská média uvádějí jako Piotr, má však před sebou ještě dlouhou cestu, než se ruku naučí používat. Musí také užívat léky potlačující imunitní reakci organismu, aby novou končetinu neodmítl.

„Chtěl bych, abych dokázal obejmout své blízké oběma rukama. Zatím jsem to vždycky dělal se svým pahýlem,“ řekl Piotr o svém snu, který se nejspíš vyplní už v blízké budoucnosti.

Ani Domanasiewicz neskrýval svou radost. „Jsem spokojený, že jsem uskutečnil něco, co se nikdy nikomu nepovedlo a ani to nikdy nikdo nezkusil,“ řekl.

Do jisté míry dvě podobné operace byly podle něj provedeny v Indonésii a v Kanadě, avšak během rozdělování novorozených siamských dvojčat, kdy nešlo o transplantaci od geneticky rozdílného dárce, ale o záchranu alespoň jednoho z dvojčat na úkor druhého.

Domanasiewicz po čtvrt století pracoval jako chirurg v nemocnici v nedalekém městě Trzebnica, kde první transplantace rukou byla provedena už v roce 1971.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi