Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Peníze za pár sekund na účtu, o víkendu i ve svátek. Banky chystají novinku

Autor: pet - 
22. prosince 2016
14:50

Zajistit bankovní převod v noci, o víkendu nebo ve svátek bylo pro Čechy dosud prakticky nemožné. Teď ale komerční ústavy pod taktovkou České národní banky chystají změnu. A instantní převod peněz by se mohl stát proto realitou, informují čtvrteční Hospodářské noviny. Ve speciálním týmu se bude jednat o nových pravidlech, kterými by se okamžité platby měly řídit.

ČNB sestavila zvláštní skupinu složenou z vlastních zástupců, České bankovní asociace a komerčních bank. Má prodiskutovat nová pravidla, která by zajistila převod peněz prakticky s nulovým požděním.

Existují sice takzvané expresní platby, ale jsou bez garance doručení peněz v řádu minut a ještě se za ně platí kolem stokoruny. „Firmám to umožní lépe řídit toky peněz a zlepšit služby klientům, občané službu využijí pro rychlé zaplacení daní nebo účtů na poslední chvíli nebo pro ukládání na spořicí účty a platby v e-shopech,“ řekla Hospodářským novinám mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková.

Bankovní zástupci toto zrychlení vnímají jako vylepšení současných bankovních služeb, které by banky svým zákazníkům mohly nabízet. A přemýšlejí i o dalším možném využití v oblasti obchodu.

ČNB je podle listu „velkým fandou“ nového projektu a jeho vývoj podpoří. Zároveň to ale bude znamenat pro banky vysoké investice do oblasti IT.

Test příští rok, naostro v roce 2018

Banky se už na nový projekt připravují. „Jsme připraveni na spolupráci s ČNB a testovací provoz by měl být zaveden v druhé polovině roku 2017,“ řekl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. „Airbank chce své nové služby nabízet zákazníkům už od roku 2018,“ řekla její mluvčí Jana Karasová. Zapojit se chce i Komerční banka nebo Raiffeisenbank.

Jednatel Komise pro platební styk České bankovní asociace Tomáš Hládek poznamenal, že i když je většina bank po právní a personální stránce připravena, nevyhne se velkým investicím do IT. „Nejedná se pouze o zrychlení bankovních procesů, jde také o větší bezpečnost systému, řekl.

Šance na rychlé vysátí konta

Okamžitý převod peněz však s sebou přináší i rizika. Banky nebudou schopny zastavit neoprávněný přenos peněz. Při klasické transakční operaci mají zatím stále dost času kontrolovat neoprávněné převody a zabránit tak bezdůvodnému obohacení.

„Rychlost plateb by neměla ovlivnit jejich bezpečnost. Už pracujeme na dalším zvýšení bezpečnosti našeho internetového a mobilního bankovnictví. U přímých plateb je navíc možné riziko vyloučit omezením maximální možné částky, kterou lze poslat,“ řekl Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky. Podobně to vidí i mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká: „Byla by to alternativa k převodům do 400 tisíc korun.“

Novinka nebude pro klienty bank zadarmo, ale přesné sazby ještě nejsou jasné. „Cena se odrazí na nákladech bank, odhadovat ji by bylo teď velmi předčasné, řekl Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank. Podle Markéty Dvořáčkové z Equa bank bude záležet na tom, kolik budou banky platit ČNB za tuto expresní službu.

Banky slibují, že zachovají nadále i standardní a mnohdy bezplatné převody do druhého dne. Bude záležet tedy pouze na klientech, jaký druh bankovního převodu si vyberou.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi