Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Praze stávkuje 250 pošťáků, tvrdí odboráři. Podnik uvádí nižší počty

Autor: ČTK, pet - 
22. prosince 2016
10:45

Do stávky pošťáků za vyšší mzdy ve čtvrtek od půlnoci do zhruba 10 hodin vstoupilo v největší třídírně v pražských Malešicích kolem 250 lidí. Další desítky protestují ve sběrných uzlech v Ústí nad Labem, Brně a Olomouci. Řekl to předseda stávkového výboru Evžen Dvorský. Česká pošta uvádí nižší počet, vedoucím na jednotlivých pracovištích se podle mluvčí Evy Krejčí nahlásilo celkem 84 stávkujících, deseti už ale skončila směna. Na pobočkách se nestávkuje.

Pořádající odboráři ve středu večer evidovali přes 600 lidí, kteří jim potvrdili, že se ke stávce připojí. Očekávají proto, že počet protestujících bude během dne stoupat. Nižší počet skutečně stávkujících podle nich způsobil strach z postihu.

Odboráři požadují po vedení podniku zvýšení tarifní mzdy všem zaměstnancům o 2500 Kč měsíčně. V pondělí do dvouhodinové stávky vstoupilo zhruba 100 lidí z celkem 30 000 pošťáků a podpořilo je 150 sympatizantů. Stávkovalo se hlavně v třídírnách v Praze a Brně, poboček se protest nedotkl.

Stávku za zvýšení mezd vyhlásily tři z devíti odborových organizací na poště. Stávkující si vybrali pro protest nejexponovanější část roku. Před Vánocemi se počet doručovaných balíkových zásilek více než zdvojnásobuje.

Protest má trvat celý den a bude se přesouvat z jednoho pracoviště na druhé. Na každém by mělo zastavení práce trvat zhruba hodinu. Podle místopředsedy stávkového výboru Filipa Janovského se má konat ještě tichý protest, kdy zaměstnanci zůstanou v práci a jen vyvěsí transparenty, nebo se označí, že stávkují. Počty stávkujících se budou podle Janovského zvyšovat podle toho, jak zaměstnancům postupně začíná pracovní doba. Přesné číslo proto ráno neměl k dispozici. Zpravodajský web Českého rozhlasu uvedl, že podle některých odborářů Česká pošta zaměstnance zastrašovala a varovala například před finančními dopady jejich zapojení do stávky. Mluvčí společnosti Matyáš Vitík takové tvrzení odmítl. „Vedení České pošty určitě své zaměstnance nevydíralo, nezastrašovalo je. V současné době vyhodnocujeme škody, můžu říct, že se to týká řádů jednotek milionů korun denně,“ dodal.

Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22 700 Kč a na konci roku má být zhruba 23 000 Kč měsíčně, tedy více než 4000 Kč pod celostátním průměrem. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 22. prosince 2016 10:49 )

A proto pošťáci neumí a většinou ani nechtějí doručovat?

djaba ( 22. prosince 2016 09:50 )

Ty svázaná pneumatiko ,víš kolikrát musím hejbnou myší u pc ? No vidíš ,já to taky nevím .

petrusaa ( 22. prosince 2016 09:44 )

pleteš si dojmy s pojmy,vše je v idiotském řízení,no Česká Pošta spadá pod ministra Chovance,takže zelinář studovaný s VŠ titulem za půl roku řídí tenhle moloch.

petrusaa ( 22. prosince 2016 09:40 )

zkuste si bez dopravníkových pásů,naložit tři náklaďáky pneumatik svázaných po čtyřech po celou noc,chlapečkové u pc.

tgbg ( 22. prosince 2016 09:37 )

Mám pocit,že za svoje vyšší platy bojují jenom odborářští předáci.

Zobrazit celou diskusi