Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zubní pasta pro psy za 65 milionů: Institut spolkl dotaci z EU a je před krachem

Autor: David Budai - 
22. prosince 2016
05:42

Je to příběh o tom, jak Češi zbytečně proinvestovali desítky milionů korun z evropských dotací. Z velkých snů o unikátním stomatologickém výzkumném centru ve Šluknově totiž zůstala opuštěná budova, několik vzorků zubních korunek a můstků nebo třeba zubní pasta pro psy. A také velké dluhy, které nyní dosahují 177 milionů korun. Podmínky přidělení dotace ale projekt splnil, takže peníze nikdo vracet nemusí.

Měl tady probíhat výzkum novinek v oblasti stomatologie, školení zubařů a nové technologie měly zlepšit péči v zubních ordinacích. Projekt nazvaný Výzkumné a vývojové centrum stomatologie na to dokonce získalo z operačního programu pro rozvoj podnikání 65 milionů korun. Většina šla z EU, necelých 10 milionů doplatil stát. Jenže nic z toho zřejmě nebude, protože centrum je před krachem.

Firma Dental Institut, která na projekt peníze dostala, je v insolvenčním řízení a čeká ji reorganizace. Její dluhy se vyšplhaly na neuvěřitelných 177,2 milionu korun a prakticky všichni lidé, kteří se projektu účastnili, z něj odešli. Firmu dnes vlastní jistý Miroslav Semerád prostřednictvím jiné své firmy a v těchto dnech se ji pokouší prodat jednomu z původních investorů – společnosti Dioptra, a. s. Turnov, které Dental Institut dluží přes 70 milionů korun.

„Mrtvo“ na dalekém severu

Blesk.cz navštívil místo, které se mělo stát centrem českého stomatologického výzkumu. Jde o nově zrekonstruovanou budovu bývalé továrny ve Šluknově, což je malé město na severu republiky u německých hranic. „Ještě loni nebo před dvěma lety tam občas někdo chodil, ale teď je už dlouho opuštěné, nikoho jsem tam neviděl,“ popsal situaci jeden z místních mířící na nákup.

Starší žena, která nedaleko institutu bydlí, prozradila, že tam před pár lety ještě s několika kamarádkami uklízela. „Aspoň jsme si vydělaly hezké peníze,“ dodala s tím, že jinak nepamatuje, že by se tam něco dělo. A potvrzuje to i samotná budova – nová fasáda je na několika místech poničená, některá okna jsou prasklá a vnitřek je téměř vyklizený. Kdyby budova nestála hned vedle obchodního centra, zřejmě by v okolí bylo úplně „mrtvo“.

Výzkumné centrum ve Šluknově krachuje. Z EU dostalo 65 milionů korun. Výzkumné centrum ve Šluknově krachuje. Z EU dostalo 65 milionů korun. | Blesk.cz

Lidé, kteří ve vedení firmy figurovali nebo byli spolumajiteli, se dnes k věci většinou nechtějí vracet ani ji komentovat. Vyjádřit se odmítl také současný jednatel Semerád. Výjimkou je Jiří Drábek, bývalý jednatel firmy Dental Institut a zároveň člen vedení věřitelské firmy Dioptra. Podle něj projekt zdaleka nenaplnil očekávání, s kterými do něj šel. Nedařil se výzkum a nedokázali jsme natáhnout potřebné kapacity. Měli jsme tam jen druhou třetí ligu a výzkum byl velmi slabý,“ řekl Blesk.cz Drábek. Problém vidí hlavně ve vzdálenosti od Prahy – autem je to nejméně dvě hodiny cesty.

Právě firma Dioptra se nyní chce pokusit projekt „restartovat“ a v areálu institutu zřídit stomatologickou kliniku s ordinacemi zubařů a výrobnu implantátů. „V regionu je zubařská péče velmi tristní, jsou tady i 70letí zubaři,“ je přesvědčen Drábek o svém plánu. Zda se to podaří, není v tuto chvíli jasné.

Dotace jsou ty tam

Jisté naopak je, že peníze z evropských dotací, tedy 65 milionů korun, jsou nenávratně pryč. Institut totiž formálně splnil všechny podmínky pro získání dotace – tři roky investoval do rekonstrukce, nákupu milionového vybavení a do určité míry prováděl i výzkum. Rozsah výzkumu je přitom téměř zanedbatelný – do prodeje se sice dostala zubní pasta pro psy, ale to je jen jedna z mála hmatatelných věcí. Podle údajů v insolvenčním rejstříku výnosy z výzkumu jen mírně překročily milion korun.

„Jelikož byl projekt zrealizován a probíhal v souladu s podmínkami poskytnutí dotace a s programem OPPI Potenciál, došlo ke splnění závazného ukazatele a udržitelnosti projektu,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) František Kotrba. Právě tento resort měl operační program pro rozvoj podnikání a inovací na starost, vytvářel podmínky a kontroloval jejich plnění. A vše bylo splněno, takže za krach nikdo neponese následky. „Nelze dotaci požadovat zpět,“ dodal Kotrba.

Výzkumné centrum ve Šluknově krachuje. Z EU dostalo 65 milionů korun. Výzkumné centrum ve Šluknově krachuje. Z EU dostalo 65 milionů korun. | Blesk.cz

Jde o další příklad evropských dotací, které v podstatě nesplnily svůj účel. Projekt fungoval jen nezbytně nutnou dobu a poté zkrachoval. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) dotace z operačního programu Podnikání a inovace (celkem šlo o 84 miliard korun) sice zpravidla pomohly jednotlivým firmám, nelze ale říct, zda peníze podpořily konkurenceschopnost a inovace země. To je přitom hlavní důvod, proč Brusel peníze Česku posílá. Problémem je podle NKÚ v příliš obecném nastavení cílů jednotlivých projektů.

„Podle kontrolorů byly některé dílčí cíle v rámci prioritních os nastaveny obecně a nešlo je měřit. Podobný problém vyhodnotili kontroloři i u globálního cíle celého programu. Nelze tak vyhodnotit, jaký měl celý program přínos pro českou ekonomiku, ani to, jestli byl efektivní. Za nastavení cílů a kontrolu toho, jestli je jednotlivé projekty plní, bylo zodpovědné MPO,“ uvedl NKÚ ve své aktuální kontrolní zprávě. Resort tuto kritiku odmítl jako neopodstatněnou.

Tady mělo být centrum stomatologického výzkumu. Blesk.cz navštívil Šluknov, podívejte se:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi