Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Starší byty v Česku zdražily o desetinu. Cenu šponuje Praha a levné hypotéky

Autor: ČTK - 
18. prosince 2016
12:30

Nabídkové ceny starších bytů v bytových domech v Česku za poslední rok vzrostly v průměru o 9,5 procenta na 2,3 milionu korun. Částku tlačí vzhůru Praha, kde průměrná cena přesahuje čtyři miliony. Rozdíl mezi průměrnou cenou v nejlevnějším Chomutově a nejdražší Praze 1 je 6,5 milionu korun. Nejvíce se prodávají byty s dispozicí 3+1. Vyplývá to z údajů realitní kanceláře Reality IQ, která porovnávala ceny zhruba 1,5 milionu bytů.

„Růst je zapříčiněn nejen levnými hypotékami, ale také vysokou poptávkou po kvalitním bydlení,“ uvedl výkonný ředitel realitní kanceláře Ondřej Mašín.

Zvyšování cen je v jednotlivých regionech velmi nevyrovnané. Například v severních Čechách, kde se průměrná cena bytu pohybuje kolem 500 tisíc korun, se ceny příliš nemění. Ovšem v Ostravě se cena průměrného bytu zvýšila o více než třetinu, na 1,5 milionu korun.

O více než pětinu vzrostly ceny starších bytů v Jihlavě a Liberci, zhruba o 15 procent se zvedly v Praze, Českých Budějovicích, Pardubicích nebo Zlíně. Z dalších krajských měst zaznamenaly minimální nárůst Plzeň a Ústí nad Labem. Naopak v Karlových Varech ceny mírně klesly. Od začátku roku do konce října mělo 46 procent prodaných bytů dispozici 3+1.

Podle výsledků posledního sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 zahrnoval bytový fond v ČR 4,104.635 obydlených bytů, z toho 55 procent v bytových domech. Průměrné stáří obydlených bytových domů bylo 52,4 roku. Průměrná obytná plocha bytu v bytových domech byla 52,6 metru čtverečného.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi