Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zvon na počest Havla odlijí v Innsbrucku. Před 18 lety se tam podruhé narodil

Autor: ČTK - 
16. prosince 2016
06:52

Na počest Václava Havla v pátek odlije zvon Václav zvonařská dílna Grassmayr v rakouském Innsbrucku. Bývalý československý a český prezident se v místní nemocnici před 18 lety podrobil operaci, která mu zachránila život. Zvon bude následně zavěšen a používán v pražském kostele sv. Havla. Ve své tiskové zprávě to uvedla Nadace Charty 77.

Na výrobu zvonu přispěli téměř milionovou částkou i občané prostřednictvím veřejné sbírky. Podobu zvonu navrhlo pražské architektonické studio Olgoj Chorchoj ve spolupráci s grafikem Alešem Najbrtem a výtvarnicí Janou Bačovou Kroftovou.

Přední evropské rodinné zvonařství Grassmayr má tradici sahající až do 16. století. Vyrábí i zvláštní typy zvonů vhodné právě pro kostel sv. Havla. Navíc sídlí v Innsbrucku, „kde se Václav Havel v roce 1998 po těžké akutní operaci v podstatě podruhé narodil,“ vysvětlila Nadace Charty 77 na webu www.zvonvaclav.cz.

Na neděli připadá už páté výročí úmrtí Václava Havla

Přípravu zvonu doprovází akce Cesta zvonků, v rámci které se 30 zvonečků dostalo do rukou významných osobností z ČR i ze světa, včetně bývalé šéfky americké diplomacie Madeleine Albrightové a barmské nositelky Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij.

Na neděli 18. prosince připadá páté výročí Havlova úmrtí. Politik, dramatik a vězeň svědomí komunistického režimu zemřel v 75 letech.

villi ( 16. prosince 2016 13:09 )

KRIMINÁLNÍK HAVEL !!! Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet pět let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků... Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají. Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit naši povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat. Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme. Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. ... http://www.zvedavec.org/klasika/2009/05/3128-projev-na-ktery-se-nezapomina. A co Havel nalhal v r 1999: “Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, který nikdo nemůže popřít: nálety, bomby, ty nebyly vyvolány ze zištných zájmů. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů

konecnik ( 16. prosince 2016 12:39 )

 Havel a Zeman nejlepsi prezidenti

placenta ( 16. prosince 2016 12:15 )

a kde je ta ku.nda veškrnová aby to bylo kompletní

hadenda ( 16. prosince 2016 12:01 )

ty musíš být pořádně zabedněnej vůl, když si pořád ještě myslíš, že Havel byl něco jinýho než pěkná k.u.r.v.a

xiioma ( 16. prosince 2016 11:39 )

celej ZEMAN !!!

Zobrazit celou diskusi