Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrh zákona otevírá dveře „nevzdělaným“ medikům bez češtiny. Lékaři: Hazardování

Autor: Tomáš Polák - 
16. prosince 2016
05:00

O pacienty by mohli podle pozměňovacího návrhu zákona o uznávání způsobilosti pečovat osoby, u nichž po dobu až 1 roku nikdo nemusí ověřit, zda jsou vůbec lékaři. Návrh má rovněž umožnit práci v našich nemocnicích zahraničním doktorům i bez znalosti českého jazyka. Podle České lékařské komory jde o nebezpečný plán, ministerstvo zdravotnictví ale argumentuje: zdravotníci budou vždy pod kontrolou.

„Pozměňovací návrh má umožnit práci v našich nemocnicích zahraničním lékařům bez ověření řádné kvalifikace i bez znalosti českého jazyka. Můžeme pouze spekulovat o důvodech, které vedou Ministerstvo zdravotnictví ČR k tomu, že je schopno připravit a podpořit návrh, který vede k přímému ohrožení zdraví a bezpečnosti pacientů,“ shrnul mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Podle současného znění zákona platí, že ministerstvo zdravotnictví může povolit výkon povolání zahraničnímu lékaři v délce 5 měsíců bez nutnosti uznání lékařské způsobilosti. To je totiž zároveň i čas, za který medik stihne vykonat praktickou část tzv. aprobační zkoušky.

Návrh novely zákona o uznávání způsobilosti ale začíná rozlišovat, zda lékař ze země mimo Evropskou unii pracuje na území ČR za účelem získávání zkušeností po dobu maximálně 3 měsíců anebo po dobu delší než 3 měsíce, maximálně však rok. „Pro první situaci návrh zákona nevyžaduje po takovém lékaři ani absolvování aprobační zkoušky, ani nostrifikaci diplomu (ověření, zda je lékař vůbec lékařem a vystudoval lékařskou fakultu na úrovni ČR – pozn. red.). Pro druhou situaci je už vyžadována nostrifikace diplomu, ale stále nikoliv aprobační zkouška,“ vysvětlil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Delší doba bez kontroly, větší riziko

Prakticky tak původně novela zákona schválená Sněmovnou znamenala zkrácení možného výkonu povolání takového doktora v ČR bez nutnosti nostrifikace diplomu z 5 měsíců na dobu 3 měsíců. To Česká lékařská komora považuje za žádoucí.

Jenže pozměňovací senátní návrh podaný předsedou zdravotního výboru Peterem Kolibou (ANO), který je připravený ministerstvem zdravotnictví, prodlužuje dobu, kdy není potřeba nic kontrolovat, až na jeden rok. Zahraniční lékař by pak v Česku bez aprobační zkoušky mohl působit až dva roky.

„Prakticky tedy tento pozměňovací návrh znamená nežádoucí prodloužení možného výkonu povolání takového lékaře v ČR bez nutnosti ověření, zda je lékař vůbec lékařem a vystudoval lékařskou fakultu na úrovni ČR, až na dobu 1 roku,“ upozornil Kubek. Podle něj je tak návrh nebezpečný a pacienty může ohrozit v podstatě i člověk, který o sobě pouze prohlašuje, že je lékař.

„Pokud by tyto osoby přece jen byly lékaři, tak by bylo otázkou, na jaké úrovni je lékařská fakulta v zemi, ve které získali vzdělání, a zda tato fakulta se obsahem a rozsahem studia alespoň přibližuje lékařské fakultě v ČR. Jistě by v těchto případech nešlo o lékaře např. z USA nebo Japonska, jak se snaží předkladatel podsunout v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu,“ popsal Kubek.

Ministerstvo: Lékaři budou pod kontrolou

Přitom problémy s aprobační zkouškou mají už lékaři-cizinci nyní. Nedávno na to upozornil nově zvolený prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. „Každý desátý stomatolog je cizinec, který nesložil aprobační zkoušku, a mnoho z nich se o to ani nesnaží. Je neuvěřitelné, že je umožňována praxe na občanech naší země lidem nekvalifikovaným,“ řekl pro portál Deník.cz. „Mám rád Ukrajince, Rusy, ale musí plnit standardy jako každý jiný. Stále používáme amalgám míchaný ze rtuti v rukách zdravotních sester, kterým pak vypadávají vlasy,“ doplnil.

Podle ministerstva zdravotnictví je ale pozměňovací návrh zcela v pořádku. „Návrh v žádném případě nezhoršuje současnou situaci, naopak ponechává právní úpravu v podobě, která platí již několik let a umožňuje rozumný přístup zahraničních lékařů do ČR,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Štepánka Čechová. „Lékaři před ověřením znalostí českého jazyka vždy pracují pod přímým odborným vedením zkušeného atestovaného lékaře. To pacientovi zaručuje jak odbornou péči, tak komunikaci v češtině,“ dodala.

sores ( 16. prosince 2016 10:56 )

Raději bych umřel než se nechat léčit s Dr. s kterým se nemohu domluvit svou řečí o mé diagnoze. Tohle jestli vláda dovolí tak je u nás ještě větší bordel než si člověk myslí!!! Češi ale opět budou držet hubu a udělají předklon.

violka4 ( 16. prosince 2016 10:39 )

kur.. kdo to tam sedí na tom našem mministerstvu???? Nikomu nic zlého nepřeji,ale těmto sviním přejí ať se dostanou pod kudlu takovýmu doktoroví sakra to přece už není možný co se v týhle zemi děje ,oni vážně nevidí dál než do své peněženky, neuvažují že za***ná republika bude domovem jejich dětí ...vnoučat to se pak budou divit a ani prachy jim nepomůžou žebráci ...hovada hnusný

bandour ( 16. prosince 2016 10:08 )

zajímalo by mě jestli ti naší sráčové by se nechali od těchto čmoudů, samy léčit, to v žádném případě

vanocni.hv...@... ( 16. prosince 2016 10:04 )

Bude hůř přátelé, bude hůř: http://albafos.wbs.cz

naidka ( 16. prosince 2016 09:56 )

Ještěže naše nemocnice je v malém městě a nebyla by pro tyto "kapacity" dost dobrá. Jinak nenacházím slov, je to jeden z článků, ke kterým slušná slovní zásoba nestačí.

Zobrazit celou diskusi