Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolaps Češky v Egyptě: „Zachránili jsme jí život,“ odráží cestovka kritiku

Autor: dv - 
15. prosince 2016
17:51

Zkolabovala na dovolené v Egyptě a pak prý prožila zacházení, které její dcera popisuje jako lidsky nedůstojné. Paní Dagmar (62) si v telefonátech z Egypta své dceři stěžovala, že ji do nemocnice odvezli zaměstnanci hotelu osobním vozem a ne záchranka, protože ji delegát údajně odmítal zavolat. A že pak byla hospitalizována ve špinavém špitálu. Ve středu přiletěla do Česka, její stav se ale zhoršil a z letiště ji sanitka odvezla rovnou do nemocnice ve Střešovicích. Cestovní kancelář Exim Tours od počátku pochybení delegáta odmítala, až ve čtvrtek zaslala Blesku obsáhlý popis události. Rychlý odvoz klientky do nemocnice osobním autem jí podle Eximu zachránil život.

Sanitka nebo osobní auto?

Začátek dramatické událost v egyptské Hurghadě popisují obě strany shodně. Paní Dagmar se necítila dobře už po snídani, a tak si šla v hotelu Bella Vista lehnout na pokoj. Po půlnoci se ale probudila malátná, a protože byla na dovolené sama, zavolala na recepci o pomoc. Upadla do velmi vážného stavu. Stačila ještě zavolat na recepci, která informovala delegáta a ten recepčního poslal za paní na pokoj, aby stav klientky zkontroloval,“ potvrdil Blesku Stanislav Zíma z Exim Tours.

Video  Češka je po kolapsu na dovolené v české nemocnici. V Egyptě zažila hrůzu, říká její dcera.  - Michaela Bezvodová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dcera paní Dagmar tvrdí, že její maminka na pokoji čekala na delegáta půl hodiny. Sanitku jí nechtěli zavolat, protože je to moc drahé. Nějakou dobu trvalo, než ji vůbec dostali do auta, aby ji do nemocnice odvezli. Zacházeli s ní jak s pytlem brambor,“ popsala dcera Sylvie.  Cestovka ale označuje toto tvrzení za lživé, prý to byl naopak okamžik, který zachránil paní Dagmar život.

Cestovka: Spěchali, aby přežila

„Recepční zjistil, že paní se nemůže ani postavit a že přestává komunikovat a obratem volal lékaře. Ten na místě rozhodl o okamžitém převozu do nemocnice a spolu s delegátem hledali uprostřed noci nemocnici, kde pacientku budou schopni přijmout na jednotku intenzivní péče. Stav klientky lékař vyhodnotil jako tak závažný, že žádal co nejrychlejší přesun na JIP. Do 20 minut byl tento přesun zajištěn osobním vozem se dvěma zaměstnanci kliniky. Sanitka byla na jiném výjezdu a převoz by trval podstatně déle… Tímto rychlým zásahem byl pravděpodobně zachráněn život klientky,“ dodal za Exim Tours Zíma.

Dcera: Máma byla v nemocnici hrůzy

Podle výpovědi dcery Sylvie ale byly i následující hodiny pro její matku lidsky nedůstojné. Takto jí matka do telefonu popsala zážitek z egyptské nemocnice Alfa. „Byla pomočená, protože ji nechali x hodin a odmítli vyměnit katetr a ten pod tlakem praskl,“ vypráví Sylvie. Paní Dagmar si prý stěžovala i na to, že ji asi desetkrát rentgenovali a podávali jí velké množství léků a navíc se vedle v místnosti, kde ležela, kouřilo. Hygienické podmínky byly údajně velice špatné.  

„Nikdo nás ale nekontaktoval a z toho vznikl problém. Víme, kam zákazníky poslat, aby se nemocnice nelišila od evropského standardu – jako nemocnice Al Haya, do které byla paní převezena. Nemocnice Alfa není ideální, je to typická egyptská nemocnice,“ uvedl mluvčí pojišťovny ERV Vlastimil Divoký. „Delegát každý den paní navštívil, některé dny i dvakrát denně,“ tvrdí Zíma.

Cestovní kancelář pak ve spolupráci s pojišťovnou vyslala do Egypta lékaře, ten nemocnou Češku doprovázal a pečoval o ni i během transportu do Prahy. Na Letišti Václava Havla na ni čekala dcera i sanita, ve které paní Dagmar odjela na sérii vyšetření do nemocnice.

montevideo ( 15. prosince 2016 19:46 )

9tidenní zájezd s all inclusive za 9 tisíc? Co by za ty peníze chtěla?

hanka666 ( 15. prosince 2016 18:59 )

Dnes jsem četla recenzi na tento hotel. Jedna paní uvádí - barely s pitnou vodou zapáchaly, láhve s pitnou vodou byly po expiraci, smrděly tam ryby, převažovalo především mleté maso, dojídaly se zbytky od snídaně v pozdějších hodinách. V hotelu se před několika měsíci střílelo, zaměstnanci si mezi sebou vyřizovaly účtu. Tak tam bych teda nejela.

Zobrazit celou diskusi