Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jako Angelina: České školačky by si kvůli hrozbě rakoviny nechaly odebrat prsa

Autor: ČTK - 
14. prosince 2016
15:34

Více než polovina dívek na středních školách, 57,5 procenta, by si kvůli vysokému riziku rakoviny nechala odstranit ženské orgány jako herečka Angelina Jolie. Vyplývá to z průzkumu společnosti Osvětová beseda, který byl součástí projektu Rakovina není náhoda. Jolie si nechala odebrat prsní žlázy a vaječníky, protože měla pravděpodobnost 87 procent, že onemocní rakovinou.

Asi třetina dívek by vzor hollywoodské hvězdy nenásledovala. Dalších osm procent by tuto možnost zvážilo.

Více než polovina oslovených českých teenagerů měla zkušenost s onkologickým onemocněním některého ze členů rodiny. Bezmála tři čtvrtiny středoškoláků jsou přesvědčeny, že existuje účinná prevence proti rakovině.

Sami středoškoláci se ale nevyhýbají rizikovému chování. Více než čtvrtina žáků středních škol uvedla, že pravidelně kouří. O něco více konzumují cigarety dívky. Téměř polovina teenagerů (45,5 procenta) už někdy měla sex bez kondomu. Kondom brání nejen otěhotnění a pohlavním chorobám, ale také je ochranou před šířením papillomavirů, jež způsobují rakovinu děložního čípku. Pohlavní styk bez této ochrany přiznaly polovina dívek a dvě pětiny chlapců. Sex podle průzkumu v tomto věku ještě nemělo 18,2 procenta dívek a 26,2 procenta chlapců.

Projekt Rakovina není náhoda je seriálem osvětových besed o onkologické prevenci na středních školách. Setkání s lékaři a studujícími posledních ročníků medicíny se zúčastnilo více než 15 000 mladých lidí ze škol po celé republice. Součástí projektu je také nácvik samovyšetření prsu.

Do průzkumu, který se konal od června do listopadu na českých školách, se zapojilo 506 dívek a 446 chlapců od 15 do 19 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi