Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Helena Janová (31) z Lounska: Má deset dětí a teď se stala i babičkou!

Autor: Jana Ulrichová - 
14. prosince 2016
05:00

Život, jaký si většina lidí neumí ani představit, vede Helena Janová z Lounska. V 31 letech je desetinásobnou matkou a zároveň už i babičkou. Vnučka Sofie je o čtyři měsíce starší než její nejmladší dcera Laurinka (3 měsíce).

Helena Janová žije s druhem a všemi dětmi u tchána a jeho bratra v domku na okraji malé obce. Spolu s nimi sdílí domácnost i partnerka nejstaršího syna (16) a jejich dítě, v domě tedy žije celkem šestnáct osob.

Tchán a jeho bratr hospodaří odděleně, o zbytek rodiny se stará Helena. K dispozici mají kuchyni, kde vaří na kamnech, a pokoj, kde všichni spí. Pračku prý pouští i desetkrát denně.

I když otec dětí pracuje a matka pobírá sociální dávky, peníze rodině nestačí. Mají dluhy, dostali se i do konfliktu se zákonem. Neposílají totiž děti do školy.

„Jedna dcera dojíždí do 1. třídy do vedlejší obce, další čtyři jezdí do speciální školy v Lounech. To dělá denně 120 korun za jízdné. Někdy na to nezbude,“ řekla Helena Janová, která je kvůli zameškané školní docházce dcer v podmínce.

Všechny děti byly doma i včera dopoledne během návštěvy Blesku. „Zaspaly jsme,“ přiznaly. Přes to všechno je Helena spokojená, chce prý jen, aby děti byly zdravé. Vánoce neřeší. „Cukroví peču, letos jsem se k tomu ještě nedostala,“ řekla.

Na dárky nejsou peníze

Děti Heleny Janové vyprávěly redaktorce Blesku o svých zálibách. Všechny holčičky chodí do knihovny, kde je chválí za šikovnost. Natálka prý dobře bruslí, se školou se dokonce účastní soutěží. Na Vánoce proto touží po bruslích.

Mladší holčičky chtějí kočárky s panenkami, které jim ale rodiče koupit nemohou, nemají totiž ani kočárek pro nejmladší dceru. Prostřední děvčata chtějí barbíny a Kena, ty starší sní o riflích, bundách a botách. „Děti sní o dárcích, nemáme ale na ně,“ řekla smutně Helena.