Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ústí odvrátilo obří pokutu za předražené muzeum. Místo 296 milionů zaplatí 6,5

Autor: ČTK - 
12. prosince 2016
18:01

Ministerstvo financí snížilo Ústí nad Labem sankci za rekonstrukci muzea na 6,5 milionu korun, původně vyměřená pokuta za chybu v tomto v evropském projektu byla 296 milionů korun. Zastupitelé v pondělí schválili rozpočtové opatření, na jehož základě město sníženou pokutu zaplatí.

Původní pokutu vyměřil městu úřad regionálního operačního programu (ROP) Severozápad loni v květnu. Radnici v projektu vytýkal mimo jiné to, že po uchazečích o zakázku chtěla potvrzení bezdlužnosti. Primátorka Věra Nechybová (nez.) ČTK řekla, že za snížením pokuty je řada jednání a argumentování.

Původně vyměřenou sankci radnice považovala za příliš přísnou. "Domníváme se, že za pochybení, která byla v rámci projektu zjištěna, byla sankce opravdu nepřiměřená," řekla Nechybová.

I po zaplacení pokuty se město může proti jejímu udělení bránit podáním žaloby. Tak už to dělalo v případě jiných sankcí. Zda to udělá i v případě muzea, zatím není jasné. "Můj názor je takový, že pokud se rozhodneme jít jednou cestou, tak bychom se jí měli vydat i teď. Ale je to věc názoru celého vedení města nebo rady," doplnila Nechybová.

Krajské město platilo pokuty za chyby v evropských projektech opakovaně. Například za projekt městských sadů má radnice platit 2,5 milionu korun a za bourání sektorového centra 7,9 milionu. Odvolací úřady výrazně snížily i pokutu kvůli opravě sídliště Mojžíř. Z původně vyměřených 116 milionů korun za IPRM (Integrovaný operační program) Mojžíř má zaplatit jen 7,3 milionu.

O problémech s projektem se hovořilo i v předvolební debatě Blesk.cz:

Video  Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Otazník se vznáší nad cenou. Za podivných okolností nakonec vyhrála nabídka, která byla dvakrát dražší než nejnižší cena.

„Projekt byl vyprojektován za 220 milionů, vysoutěžilo se za 220, zrušilo. Za 340 milionů, zrušilo se, přišly evropské dotace – za 430 milionů. Ty byly evropské, tak podojme ty dotace. Zrekonstruovalo se, zjistilo se, že jsou ještě vícepráce za 50 milionů,“ popsal Blesk.cz vývoj rozhodování Leo Steiner (Jsme PRO! Kraj 2016), který je znám poukazováním na politickou korupci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi