Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

500 otrávených včelstev a málo medu: Za umírající roje mohou i zemědělci

Autor: ČTK - 
12. prosince 2016
16:21

Včelaři letos nahlásili otravy u 507 včelstev veterinářům. Je to o 70 procent více než loni. Celkem 41 chovatelů včel mělo problémy, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pechal. Díky použití přípravků na ochranu rostlin bylo postiženo 164 včelstev. Včelaři se od zemědělců finančního odškodnění za úhyny způsobené postřiky nedočkají.

„Zdaleka ne u každého podezření na otravu se následně prokáže jako zdroj postřik aplikovaný zemědělci,“ uvedl Pejchal. Souvislost mezi postřiky a úhynem včel se v minulém roce prokázala v osmi případech u 15 včelařů a 161 včelstev. „U letošních čísel se jedná o předběžná data. U některých případů se totiž ještě dokončuje šetření,“ dodal mluvčí. Konečná data spolu s mapou otrav budou zveřejněna v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Největší problémy dělají mixy. Zemědělci smíchají dvě látky, které jsou samy o sobě pro včely neškodné. Po smíchání se jim ale vlastnosti mění,“ řekla Jarmila Machová, předsedkyně Českého svazu včelařů. Otravy se špatně dokazují. Důkazní břemeno je na včelařích, kteří často zjistí jenom to, že se včely nevrátily do úlu. „V mnoha případech se stane, že včelař nezjistí, kdo mu ty včely otrávil,“ dodala.

„Nyní mám dokončené dva případy otravy včel na Lounsku z roku 2014, kde byla škoda 170 000 korun u včelařů. Zemědělec, který postřiky prováděl, náhradu zaplatil, ale je to spíše výjimka,“ dodala. Povětšinou peníze včelaři od zemědělců nezískají. 

Kvůli nemoci varoáza přišli loni včelaři o zhruba 35 procent včelstev. Postřiky pro včely tak nejsou hlavní hrozbou. Letos na konci října bylo v ČR registrováno 675 046 včelstev podle ministerstva zemědělství.

rockyshowman ( 14. prosince 2016 09:40 )

Co zase potřebují včelaři zdražit med ? Pošleme jim dotaci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Už aby byly volby, než nám ještě zdraží dýchat vzduch.

Zobrazit celou diskusi