Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dřevěné vibrátory jako návrat k přírodě: Třísky nehrozí, dušují se výrobci

Autor: mib - 
9. prosince 2016
18:31

Silikonové příšery mají zůstat na dně krabic, myslí si tvůrci dřevěných pomůcek pro ženy wood-u. Ti se inspirovali shodnou okolností u ceněné designérky Anny Marešové, která pro dámy navrhla stylovou kolekci vibrátorů. Sexuologové považují dřevo za stejně funkční jako jiné materiály. Když vyhovují ženě, svůj účel splní. Jinak to ale vidí Státní zdravotní ústav, který musí vyhodnotit nezávadnost povrchu, i kvůli neexistenci zákona je proces složitější.

Na začátku příběhu dřevěného vibrátoru byla svatba. Před lety ho totiž spolužáci vyrobili pro svou kamarádku jako dárek. Jestli propukne nákupní horečka, se ale ukáže až o víkendu, kdy přijde na trh.

„Lidé přišli do kontaktu s našimi pomůckami, když jsem chodil s promo kufříkem. Mohli si je osahat. Líbí se jim, jak je dřevo příjemné, že to není barevný silikon. První veřejný prodej ale zahájíme o víkendu na Dyzajnmarketu,“ uvedl pro Blesk.cz jeden z tvůrců projektu wood-u Vítek Maca.

Mapu ke svému dildu

I to je součástí příběhu. Každý dřevěný kousek dostanou ženy s mapkou, kde bylo dřevo pořízeno. Protože bydlí strůjci projektu na malých městech, shání materiál tam. Ručně je pak vyrábí jeden ze společníků. Maca ubezpečuje, že zranění z třísek nehrozí. „Všechny robertky jsou ručně broušeny a lakovány pěti až osmi vrstvami nezávadných laků. Laky, které používáme, jsou zdravotně nezávadné a mají druhý vysoký stupeň certifikace pro dětské hračky do tří let,“ upřesnil.

Erotické pomůcky ale stojí trochu mimo zákon, udělení certifikátu musí prověřit Státní zdravotní ústav (SZÚ). „Na naše pracoviště jsme dostali dotaz, zda a jak posuzovat bezpečnost dřevěných erotických pomůcek s povrchovou úpravou,“ sdělila Blesk.cz Hana Bendová z Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti SZÚ. Momentálně vyhodnocují jejich povrchovou úpravu.

Podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny může být pro uživatelky dřevo přívětivější než kovy a plast. „Pokud je povrch preparován tak, že se nemohou ty věci štípat a tvořit ostré třísky, proti vibrátorům ze dřeva bych nic neměl,“ vysvětlil pro Blesk.cz. Existují ale také kousky ze skla nebo keramiky. Měkčí materiály, jako například silikon, jsou ale podle sexuologa Ondřeje Trojana výhodnější díky poddajnosti.

„A lépe se udržuje v čistotě, i když dřevo je příjemný materiál. Na druhou stranu je tvrdé, což většina žen preferuje. Na rozdíl od kovové tuhosti je plast o něco teplejší věc. Proti gustu žádný dišputát. Z hlediska funkce to může splnit účel úplně stejně jako tvrdé nástroje. Jde o to, co žena očekává,“ řekl pro Blesk.cz Trojan.

Silikonové příšery zůstanou na dně krabice

Jak se ženy v posteli cítí s dřevěnými prototypy, zatím jejich tvůrci nevědí. Své dojmy mají jen od nejbližších přátel. Podle Maci to není téma, kterým se lidé chlubí. Otevřít diskusi je jeden z důvodů, proč se do výroby pomůcek wood-u pustili. Spousta žen podle Maci schovává své barevné „příšery“ na dně krabice.

„Chtěli bychom docílit toho, aby byly robertky vnímány jako standardní doplněk ložnice, za který se žádná žena nemusí stydět a schovávat ho na dně krabice ve skříni. Chceme poukázat na současný špatný stav těchto výrobků a celého průmyslu kolem. Zlidštit ho a dostat mezi lidi, aby to nebylo tabu,“ řekl Maca, který díky školní práci, ve které založil fiktivní firmu právě na dřevěné pomůcky, přinesl do projektu své know-how.

Už v roce 2011 rozvířila vody veřejného prostoru Anna Marešová, která navrhla elegantní erotické pomůcky pro ženy, a získala několik ocenění za jejich design. Její značka Whoop.de.doo nabízí stylové silikonové vibrátory, ale také Venušiny kuličky. I díky přednášce Marešové se wood-u inspiroval pro tvary a velikosti svých „kousků“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strycbrady ( 9. prosince 2016 20:48 )

Anče Marešové můžu poskytnou v případě zájmu i násadu od lopaty. S ní si může drandit pi ču ve dne v noci.

Zobrazit celou diskusi