Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za krádež stromečku pokuta 15 tisíc! Z lesů před Vánoci mizí stovky smrčků

Autor: Jiří Krušina - 
10. prosince 2016
05:28

Každá koruna dobrá, obzvlášť před Vánoci… Proto se někdo snaží ušetřit tím, že místo aby ho koupil, uřízne si stromeček v lese. Ale pozor! Jde o krádež a místo na pár stovek může stromek vyjít až na 15 tisíc.

Lesníci mají před Vánocemi plné ruce práce. Snaží se totiž chránit stromky před nájezdy zlodějů. Ti jdou zejména po smrčcích a borovičkách. Ročně napáchají škody za statisíce.

„Máme zkušenosti, že se stromky ztrácí z krajů lesů, a to většinou u měst či obcí. I letos budou z lesů ukradeny stovky stromků,“ uvedla mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová. Zloději často odnesou více stromků, které se pak snaží prodat za pár stovek.

„Lesní stráž může zloději na místě udělit pokutu až do výše 15 tisíc korun. A několikrát do roka ji skutečně udělí,“ dodala mluvčí. Lesníci proti zlodějům bojují nejen hlídkami lesníků.

„Natíráme stromky barvou, která odpuzuje zvěř a nelibě voní i lidem. Člověk, který si koupí takový stromek, má zkažené Vánoce, protože začne po dni v teple nesnesitelně páchnout,“ vysvětlil pěstitel stromků Pavel Suchánek. „Na stromcích se někdy ulamuje špička či pár větví. Asymetrický strom je pro zloděje nezajímavý, ale v lese může růst dalších 80 let,“ dodal.

Jedle z plantáží pomáhá

Kavkazská jedle se pěstuje v Česku pouze na plantážích. „I díky tomuto stromku, který splňuje vysoké požadavky zákazníků, klesá zájem o běžné druhy rostoucí v našich lesích a ubývá krádeží,“ prozradila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Kolik stojí stromky:

  • Smrk stříbrný pichlavý:       259 až 499 Kč
  • Borovice černá:                  499 Kč
  • Borovice šlechtěná:            699 Kč
  • Jedle nordmann:                 649 až 849 Kč

vosavopruz ( 10. prosince 2016 10:31 )

ti kupujou umělotiny od Vietnamců

naidka ( 10. prosince 2016 10:00 )

Já tedy stromky nekradu , ale na krajích lesů bývá tolik náletových hezkých smrčků a boroviček, že by si je lidi mohli uřezat. Zdravím do V.M.

mrdlafka ( 10. prosince 2016 09:46 )

lesníci sami vykrádají lesy a nejlepší dříví vozí do Německa již léta, uříznout si stromek na Vánoce není zločin a aspoň si člověk vybere,

naidka ( 10. prosince 2016 08:54 )

Hmmm, hluboká myšlénka. Zase lobuješ za cigoše prosim tebe, kde by ti chudáci vzali na dárky?

moiaza ( 10. prosince 2016 08:34 )

Velmi často se pohybuji v přírodě a tím pádem i v lese. Víte co je zvláštní? Ještě jsem neviděl v lese loupit stromky tmavého spoluobčana. Jen pouze bílé. Pod co dávají ti tmavší dárky?

Zobrazit celou diskusi