Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi žijí online: Spotřeba dat prudce roste, výdaje za telefon a poštu klesají

Češi žijí online. (Ilustrační foto)
Češi žijí online. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
9. prosince 2016
17:22

Výdaje Čechů za telekomunikační a poštovní služby klesly za posledních šest let o čtyři procenta na průměrných 429 korun měsíčně. Spotřeba dat přitom výrazně roste. Uvedla to dnes ICT Unie, která sdružuje největší telekomunikační společnosti v Česku.

Výdaje na telekomunikační služby se na celkových výdajích domácností podílí zhruba čtyřmi procenty. Největší podíl mají náklady na bydlení s 21 procenty a výdaje za potraviny s pětinovým podílem.

Většina Čechů dnes má nějaké chytré zařízení připojené k internetu. Datový provoz v tuzemských sítích se kvůli tomu meziročně zvýšil o 60 procent a další růst předpovídá Český telekomunikační úřad i v letošním roce. Mobilní data nevyužívají pouze mobilní telefony a tablety. V současnosti roste obliba internetových televizí nebo chytrých řešení pro zabezpečení domácností, které jsou připojené k internetu.

Průměrná cena za minutu volání se loni proti roku 2014 snížila díky využívání neomezených tarifů přibližně o 11 procent na 1,1 koruny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abyss ( 10. prosince 2016 03:24 )

Proč bych telefonovala nebo posílala SMS, když můžu chatovat? Proč bych používala poštu, když kurýři jsou levnější a spolehlivější?

lug70 ( 9. prosince 2016 19:18 )

Minulý pátek jsem si s přáteli zašel na pivo a na pokec do naší hospůdky. U vedlejšího stolu bylo šest mladíků kolem 20ti let, kteří celou dobu seděli u jedné Coly, v rukách drželi dotykové mobily a jen SMSkovali a surfovali po internetu. Za celý večer víc slov prohodili s číšnicí než mezi sebou. Co na to říct?

Zobrazit celou diskusi