Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svijany zaplatí pokutu za „losovačku“ u zakázky na kanalizaci

Autor: bkr, ČTK - 
9. prosince 2016
12:20

Svijany na Liberecku přišly o poslední možnost, jak se bránit pokutě 75 tisíc korun, kterou dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v zakázce na výstavbu kanalizace. Pokuta je za netransparentní losování, kterým se omezoval počet uchazečů o zakázku.

Svijany se pokutě bránily nejdříve neúspěšně u Krajského soudu v Brně, nyní jejich kasační stížnost zamítl i Nejvyšší správní soud, jak uvádí na svém webu. Vedení obce je nadále přesvědčeno o tom, že se ničeho špatného nedopustilo. „Jako obec jsme těžko mohli ovlivnit program, způsob výběru,“ řekl starosta Petr Felkner.

Zakázka byla vypsaná za jeho předchůdce, obec už pokutu uhradila. Svijany losování použily při výběru dodavatele kanalizace. Kvalifikační předpoklady splnilo 23 přihlášených firem, z nich počítač vybral za přítomnosti notáře pět, které na základě projektové dokumentace zpracovaly nabídku. Z nich obec vybrala nejlevnější, zakázku získala firma Imstav s cenou 15 milionů korun.

Svijany jsou jedním z osmi zadavatelů zakázek, u kterých ÚOHS před třemi lety dospěl k závěru, že se manipulovalo s losováním. Mezi pokutované tehdy patřily i Povodí Vltavy, města Šternberk a Kostelec nad Labem, obec Cítov, Jihočeský kraj a Správa silnic Olomouckého kraje.

Zužování počtu uchazečů bylo vzhledem k problematičnosti ze zákona o veřejných zakázkách vypuštěno od 1. dubna 2012 a zadavatelé je nesmějí využívat.

Svijany původně dostaly pokutu 150 tisíc korun, předseda ÚOHS Petr Rafaj ji ale snížil na polovinu. Platnost jeho rozhodnutí letos v únoru potvrdil Krajský soud v Brně a nyní i Nejvyšší správní soud.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi