Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nevýhodné slevy, prošlé zboží: Pozor na triky na adventních trzích

  • Autor: ula - 
    11. 12. 2016
    05:00

    Chystáte se navštívit adventní trhy ve Vídni, Drážďanech, Bratislavě nebo v jiných městech sousedních zemí? Evropská spotřebitelská centra pravidelně varují před triky, které používají tamní stánkoví prodejci a také kapesní zloději. Na co si dát pozor, aby se váš adventní výlet nezměnil v noční můru plnou problémů?

  • 1.Řízené nákupní šílenství

    Prodejci na adventních trzích používají na zákazníky různé praktiky. „V Německu se stává, že prodejce získá pozornost hloučku lidí a jeho člověk pochválí a na oko zakoupí nějaký výrobek, čímž strhne k nákupu i ostatní zákazníky - zvlášť pokud je zboží na pultu málo,“ přibližuje jednu z praktik Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

     

    Klasikou je také lákání na bezplatné ochutnávky. Dávejte si proto pozor, co si kupujete a zda jen nepropadáte řízenému nadšení.

    Vánoční trhy ve Vídni Vánoční trhy ve Vídni | archiv blesku

  • 2.Pozor na slevové akce

    Ve všech zemích by si spotřebitelé měli dát pozor na slevové akce typu tři za cenu dvou. Cena totiž nemusí být nutně výhodná. „Na Slovensku patří mezi časté problémy chybějící informace o ceně nabízených nápojů, což může vést k předražení nákupu,“ vysvětluje Zelený.

    Pozor na slevové akce. (ilustrační foto) Pozor na slevové akce. (ilustrační foto) | archiv blesku

  • 3.Prošlé zboží

    Kvůli stížnostem spotřebitelů na nízkou kvalitu a vysoké ceny zavádějí některá slovenská města kodexy pro provozovatele stánků. V Bratislavě jde o „Kodex trhovníka“ a je v něm kladen důraz na kvalitu výrobků a služeb. „V Polsku je dobré kontrolovat datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti, protože během adventu může být prodáváno i dlouho neprodávané zboží,“ varuje Zelený z dTestu.

    Kontrolujte datum trvanlivosti. (ilustrační foto) Kontrolujte datum trvanlivosti. (ilustrační foto) | archiv blesku

  • 4.Nezapomínejte na účtenku

    Někteří prodejci v Polsku rádi vylepují nápis s textem „Po odchodu od pokladny nepřijímám žádné reklamace“, ale to rozhodně neplatí v případě vadného zboží. „Naopak, díky právu Evropské unie má spotřebitel dvouletou záruku, ač s drobnými místními specifiky, proto si vždy uschovejte účtenku,“ radí Zelený. Např. rakouští podnikatelé jsou ji nově povinní vydat při každém nákupu.

    Schovávejte si účtenky. (ilustrační foto) Schovávejte si účtenky. (ilustrační foto) | archiv blesku

  • 5.Ručně vyrobené zboží

    Zkontrolujte dobře informace přiložené k výrobku ohledně jeho původu. V Německu se za velmi kvalitní zboží považuje to označené „vyrobeno v Německu“, „ručně vyráběné“ nebo „řemeslný výrobek“, a je dobré zkontrolovat štítek na výrobku, který zákazníkům prozradí opravdový původ produktu. Na trzích v Německu a Rakousku se ale zpravidla nesetkáte s padělky.

    Kontrolujte původ výrobku. (ilustrační foto) Kontrolujte původ výrobku. (ilustrační foto) | Blesk – David Malík, Slávka Červená, Etienne Bláha, Jitka Pecharová

    V Německu se za velmi kvalitní zboží považuje to označené „vyrobeno v Německu“, „ručně vyráběné“ nebo „řemeslný výrobek“, a je radno zkontrolovat štítek na výrobku, který zákazníkům prozradí jeho opravdový původ. - See more at: http://www.evropskyspotrebitel.cz/tiskove-zpravy/na-co-dat-pozor-pri-adventnich-trzich-v-sousednich-zemich-88199#sthash.F5Gun8sl.dpuf
  • 6.Nenechavé prsty

    V Německu a Rakousku tamní policie každoročně vydává varování před kapsáři. Člověk by měl mimo jiné nosit peněženku ve vnitřní straně kabátu a kabelku či batoh mít dobře zamčené a při těle držené tak, aby zip nebyl snadno přístupný. „Kapsáři také používají různé typy kontaktu s vyhlédnutou obětí - jeden se třeba ptá na cestu a ukazuje mapu, zatímco druhý tázaného okrádá,“ popisuje právník.

     

    Jindy může jeden zloděj požádat o rozměnění, a když člověk vyndává peníze z peněženky, druhý mu ji vytrhne a zmizí. Klasikou je polití kabátu a následná „pomoc“ ze strany kapsáře, během níž peněženka zmizí z kapsy kabátu nebo bundy.

    Pozor na kapsáře (ilustrační foto) Pozor na kapsáře (ilustrační foto) | čtk

  • 7.Průvodci v češtině a parkování

    Pokud máte strach z jazykové bariéry, tak např. v Drážďanech vydávají průvodce adventními trhy i v češtině. Ty poskytují praktické informace o možnostech parkování, ubytování a veřejné dopravy. Ve Vídni je pak vhodné nechat vůz na parkovišti typu „Park and ride“ s dopravní návazností na místa trhů nebo lze využít i zóny s maximální dobou parkování dvě hodiny.

    Vánoční trhy ve Vídni Vánoční trhy ve Vídni | Shutterstock.com

  • 8.Kam se obrátit v případě problémů?

    Pokud se dostanete do sporu s podnikatelem ze sousední země, může vám bezplatně pomoci Evropské spotřebitelské centrum.

    V případě problémů vám pomůže Evropské spotřebitelské centrum. (ilustrační foto) V případě problémů vám pomůže Evropské spotřebitelské centrum. (ilustrační foto) | Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

     

     

sores ( 11. prosince 2016 14:35 )

Přesně tak, češi jsou šmejdi podvodnický! Bohužel nám jde zkorumpovaná vláda příkladem! A příklady táhnou!!! Zásadně mezi ty ovce nechodím, jednak z důvodu krádeže a jednak ta nekvalita všeho mě nezajímá!!! Český poctivý předci aby se obraceli v hrobě jako jim potomci dělají ostudu!

vosavopruz ( 11. prosince 2016 13:15 )

já na trhy moc nechodím,většinou se tam nedá skoro hnout a je tam rámus a stánky předražený.A než nějaky svařák nebo trdelník si dám radši durum kebab

zednik ( 11. prosince 2016 12:06 )

Přesně tak ! A navíc když tě neokradou u stánku, okradou tě kapsáři. Pečlivě totiž sledují nakupující

pepen ( 11. prosince 2016 11:42 )

Vítejte v zemi největších podvodů a podvodníků.Od Hradu,politiky,senát,podnikatelé až mezi obchodníky-všude se podvádí a okrádá!!!!Kontrol se nikdo nebojí-existují přeci ....obálky a zákony!!!Ať žije Česko v zemi největších možností-cizinci se sem k nám těší a drží si peněženky!!!Jsme tím vyhlášení po celém světě!!!Předkové se obrací v hrobech!!!!

petr11 ( 11. prosince 2016 08:29 )

....na trzích...trhněte si...jsou to podvodníci v podvodném systému u nás

Zobrazit celou diskusi