Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lidí bez práce je v Česku zase méně. Nezaměstnanost klesla pod pět procent

Autor: ČTK, pet - 
8. prosince 2016
10:35

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla meziměsíčně o desetinu procentního bodu na 4,9 procenta. V evidenci úřadů bylo 362 755 uchazečů o práci, nejméně od prosince 2008. Naopak volných míst zaměstnavatelé nabízeli nejvíce od listopadu 2007, bylo jich 135 300. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR. Analytici, které oslovila ČTK, odhadovali, že nezaměstnanost v listopadu zůstane na říjnových pěti procentech.

Z hlediska okresů nejnižší míru nezaměstnanosti vykázaly okresy Rychnov nad Kněžnou, Praha-východ a Benešov a nejvyšší Karvinsko a Mostecko, kde překročila deset procent. Meziměsíčně se snížila nezaměstnanost ve 47 regionech a podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 34 regionů.

Podle úřadu práce zaměstnanost dál pozitivně ovlivňuje stav české ekonomiky a odpovídá i ročnímu období. V dalších měsících už bude s postupným ukončováním sezonních prací zřejmě stagnovat, případně mírně vzroste.

Loni v listopadu byla míra nezaměstnanosti v Česku 5,9 procenta a bez práce bylo o 68 609 více lidí než nyní. V porovnání s říjnem nezaměstnaných ubylo o 3489 a z celkového počtu lidí bez práce bylo 340 665 dosažitelných uchazečů, tedy těch, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. O jedno volné místo se tak nyní uchází v průměru 2,7 lidí.

Nejnižší nezaměstnanost zůstala v Plzeňském kraji, a to 3,3 procenta, naopak nejvyšší v Ústeckém kraji, kde byla koncem listopadu ve výši 7,6 procenta.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Bocian ( 8. prosince 2016 11:26 )

Kontrolní otázka. Kde jsou evidovaní ti nezaměstnaní, kteří byli vyřazeni z evidence ÚP ?? Nebo tam vůbec nebyli zařazeni, protože nesplňovali velmi přísné podmínky pro výplatu podpory v nezaměstnanosti ?? A těch bude možná ještě více, než těch takzvaně evidovaných. Je mnoho evidovaných uchazečů nad 55 let, u kterých se nezaměstnanost pohybuje okolo 30 % a více. Aby dostali minimální důchod, musí odpracovat alespoň 35 let. To znamená, že přes všechny zdravotní problémy a nechuť zaměstnavatelů vůbec tyto lidi zaměstnat, to mají do důchodu ještě 7 let. Kde je tedy ta logika, když zaměstnavatelé jsou jedním dechem pro zvyšování hranice odchodu do penze ale pětapadesátník výše je pro něj vyhořelé palivo. A pokud je takový padesátních přece jenom přijat, tak ho zaměstnavatel vydírá minimální mzdou - nebo nashledanou.

Zobrazit celou diskusi