Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Konzervy a sáčky v obchodech čeká změna. Povinné údaje o kaloriích nebo soli

Autor: sou - 
8. prosince 2016
10:50

Až půjdete příští týden do obchodu, možná si všimnete na první pohled nenápadné novinky. Všechny sáčky a konzervy budou budou mít od 13. prosince povinně údaje o energetické hodnotě, podílu tuků, sacharidů, bílkovin a soli. Jde o pravidlo, které začíná od úterka platit v celé Evropské unii a na které upozornily Lidové noviny. Že údaje vidíte už teď? Část výrobců to zatím dělala dobrolně, nyní to ale bude povinné.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro deník uvedl, že jde o další logický krok, který zákazníkům pomůže orientovat se při nákupu potravin. Pěstitelé ovoce či zeleniny nebo nadšenci, kteří na trzích prodávají vlastnoruční marmelády, ale nemusí panikařit. Myslí na ně totiž výjimka.

„Výživové údaje nebudou muset uvádět například výrobci, kteří potraviny vyrábí v malém množství. Pro ně by byly rozbory potravin velkou finanční zátěží. Jde především o malé rodinné farmy, které své výrobky prodávají ze dvora či v malých regionálních prodejnách ve svém okolí,“ uvedl Jurečka.

Na rohlíku a krájeném sálámu nutriční hodnoty nehledejte

Výjimka tak bude platit pro ty, kteří nepřesahují roční obrat dvacet milionů, prodávají své výrobky rovnou spotřebitelům nebo maloobchodům a nezaměstnávají více než deset lidí. Oproštěny od nutnosti popisu nutričními hodnotami budou také nezpracované potraviny, jako je čerstvé maso, čaje a bylinky, krájený salám z pultu, rohlíky nebo potraviny, které mají menší plochu než 25 centimetrů čtverečních.

Od ledna pak čeká značení další novinka. Začnou totiž přísnější regule pro ty suroviny, které budou mít přídomek České. Zatímco teď podle HN polské kuře v České republice přebalit do igelitu a má na zmíněný přívlastek nárok, od nového roku ho půjde deklarovat pouze to, co stoprocentně vzniklo na českém území. V případě vícepruhových potravin, jako jsou například salámy nebo sekaná, bude muset minimální procento českých vstupních na 75 procent, přičemž voda se nebude počítat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lisakjirka ( 8. prosince 2016 12:01 )

No mně se líbí lidé kteří půl hodiny studují co výrobek obsahuje,zakroutí hlavou a vrátí ho do regálu.Pak třikrát objedou obchod aby na konec ten stejný výrobek hodili do koše a spokojeně odchází k pokladně Navíc písmo je tak *obrovské* že bez silné lupy je tam k ničemu. U masných výrobků je značení země původu v pořádku,už z důvodu že naše výrobky kvalitou příliš neoplývají. Raděj zajedu za hranice a tam si je nakoupím protože vím že kupuji kvalitní zboží a ne šmejd !!!

agfor ( 8. prosince 2016 11:30 )

No, tak hlavně aby se ty mikroskopické údaje ještě daly přečíst bez mikroskopu.

Zobrazit celou diskusi