Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Člověka může zabít celulitida: Na zákeřnou nemoc umírají desítky Čechů

Autor: tmp - 
8. prosince 2016
05:20

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Česku v roce 2014 „zemřelo na celulitidu“ 42 osob. Diagnóza nese celý název „Flegmóna – celulitida (cellulitis)“ a přestože by se mohlo na první pohled zdát, že jde o celulitidu ve smyslu hrbolaté pokožky v oblasti stehen a hýždí, podle odborníků je to jen nepřesností překladu. Flegmóna má totiž s pravou celulitidou společný jen anglický název. Blesk.cz to vysvětlil diabetolog Robert Bém.

Flegmóna je závažný zánět měkkých tkání, který vyžaduje léčbu antibiotiky a poměrně často i chirurgické ošetření. Při neléčení může hrozit otrava krve anebo celková infekce organismu, která může skončit smrtí.

„Flegmóna není celulitida v tom smyslu onemocnění kůže. To je většinou jen kosmetická záležitost. Ale anglicky se flegmóna, neboli závažný zánět měkkých tkání, řekne cellulitis, která se ale do češtiny překládá jako flegmóna,“ vysvětlil Bém, který působí v IKEM.

Podle odborníka Ústav zdravotních informací a statistiky tak jen uvádí veškeré názvy, pod kterými lze danou nemoc najít, a s celulitidou v obecném slova smyslu nijak nesouvisí. 

Selhání organismu

Ti lidé zemřou na selhání organismu při zánětu. Ten se může dostat do těla z oběhu, anebo přestoupí přes kůži, nejčastěji přes ránu do měkkých tkání,“ řekl diabetolog. Právě v jeho odvětví se s flegmónou setkává často. „Lidé s diabetem mají sníženou imunitu a u nich to může vést k tomu, že infekce snáz překoná kožní bariéru a dochází k rozvoji tohoto zánětu nejčastěji v oblasti nohou,“ upřesnil. Podle lékaře tak flegmóna je i jedním z důvodů, proč pacienti s cukrovkou přicházejí o nohu.

„My léčíme pacienty se syndromem diabetické nohy. A u ní právě může vzniknout tahle komplikace, když se infekce šíří měkkými tkáněmi. Tam nejčastěji se setkáváme s amputacemi dolních končetin,“ dodal odborník. Další příčinou amputace nohou u diabetických pacientů je pak špatné prokrvení končetin nebo záněty kostí.

V průběhu období mezi roky 2005 a 2014 se postupně zvyšoval počet osob, které na flegmónu zemřely. Zatímco v roce 2005 to byly jen tři osoby, před dvěma lety flegmóně podlehlo už 42 lidí. Přitom se dá smrti předejít právě včasnou léčbou antibiotiky, případně pak amputací.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 8. prosince 2016 08:50 )

ty vole, jde to k doktorovi a ani si to neumi predem ostrihat nehty na nohach? Prase jedno hnusny s plisni na hnatech....

Zobrazit celou diskusi