Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadná smrt Čechů: Ročně umírají bez jasné příčiny stovky lidí, včetně dětí

Autor: bud - 
12. prosince 2016
05:00

Každý rok zemře v Česku více než 100 tisíc lidí. Ve většině případů stanovuje přesnou příčinu smrti lékař, vyskytují se však i taková úmrtí, u kterých jasnou příčinu určit nelze. Zpravidla jde o více než 1000 případů ročně. Pomoci může i soudní pitva, tak se však děje především tehdy, kdy jde o kriminální čin nebo smrt dítěte.

Celkem 1337 lidí v Česku loni zemřelo a nebyla u nich jasně určena příčina nebo důvod. Mezi nimi bylo i sedm dětí do 15 let. Tato čísla jsou přitom v posledních 10 letech přibližně stejná a rostou jen pozvolna. Vyplývá to z čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

„V soudním lékařství se skutečně v některých případech nedá příčina smrti určit jednoznačně nebo vůbec. Je to zejména v případech pokročilého posmrtného rozkladu nebo u nálezu koster,“ vysvětlil pro Blesk.cz Filip Brož, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Jasnější informace ohledně příčiny může přinést i pitva, ta se však řídí zákonem a nevyužívá se vždy. Jde především o případy, kdy se jedná o smrt v důsledku trestného činu, o úmrtí dětí nebo případy náhlých a nečekaných úmrtí. Například v nemocnicích je většina úmrtí obvykle očekáváná. „Ve VFN je více než 85 procent úmrtí očekávaných. Jedná se o progresi známého onemocnění, pouze méně než 15 procent je úmrtí nečekaných nebo náhlých,“ řekl Brož.

Loni nečekaně zemřelo 19 dětí

Samostatnou kategorií ve statistikách úmrtí je syndrom náhlé smrti dítěte (SIDS). Jde o zcela nečekanou smrt dítěte, které postihuje kojence nejčastěji do věku 6 měsíců. K úmrtí nejčastěji dochází v noci ve spánku nebo při položení dítěte na břicho. Postihuje jedno dítě z přibližně jednoho až dvou tisíc, za posledních 10 let takto v Česku zemřelo 151 dětí. Loni to bylo 19 dětí.

Smrt obvykle nastává náhle bez předchozích souvislostí. Podle lékařů mohou být důvody různé – například kouř z cigaret, přehřátí místnosti nebo skutečnost, že bylo dítě nedonošené.

Dlouhé hodiny čekání

Smrt za běžných okolností určuje lékař. Pokud člověk zemře mimo nemocnici či jiné zdravotnické zařízení, může k případu vyrazit také koroner. Tato instituce, která má třeba v západních zemích dlouhou tradici, byla v Česku zavedena teprve reformními zákony v roce 2011. Svého koronera má například město Praha a postupně ho zřizují i některé kraje, například Moravskoslezský kraj má koronera od roku 2014.

„Hlavními důvody, proč se před více než dvěma roky Moravskoslezský kraj rozhodl učinit v Česku ojedinělý krok a vypsal veřejnou zakázku na krajského koronera, byly zejména stížnosti policie, popřípadě pozůstalých, kteří museli mnohdy několik hodin čekat na vystavení listu o prohlídce zemřelého,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Svou roli hraje také neochota praktických lékařů vykonávat ohledání těla v rámci své ordinační doby.

PODÍVEJTE SE NA VELKÝ PŘEHLED, JAK ČEŠI UMÍRAJÍ

Sandranacredito ( 12. prosince 2016 14:16 )

 Dobrý den, pane / Vážená paní, Musíte půjčování peněz mezi jednotlivci vyrovnat se s finančními potížemi, aby konečně prolomit patovou situaci, která způsobí bankám. Paní sandrana firma je schopna provést úvěr na částku, kterou potřebujete a s podmínkami, které vám usnadní život. Zajišťujeme pro splácení o 5 let do 25 let v poměru 3% ročně. Můžete mne kontaktovat: sandrana_credito@hotmail.com sandrana_credito@hotmail.com děkuji

agfor ( 12. prosince 2016 11:32 )

Jsou mezi ta "nevysvětlitelná" úmrtí zařazena i vraždy, způsobené doktory ?

Hunt ( 12. prosince 2016 09:05 )

carmin:To už tě zase pustili,maggore?A stíhat?Hlavně jestli jsi začal ty osobně- possero!

Zobrazit celou diskusi