Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„V otěhotnění mi bránil sport a müsli.“ Iva: Čínská medicína to pomohla změnit

Autor: sou - 
11. prosince 2016
05:50

Ivana (33) s manželem se několik let marně pokoušeli o potomka. Po mnoha nezdarech se rozhodli vyzkoušet kombinaci klasické a tradiční východní medicíny. Lékaři ženě kromě takzvané fytoterapie - tedy bylinné léčby, která je základem čínské medicíny, doporučili i změnu stravy a hormonální jógu. Po půl roce pak byla připravena na transfer embrya a v březnu se dočká vytouženého miminka. 

Třiatřicetiletá Ivana se dlouho snažila otěhotnět. Její problém nevyřešila ani hormonální léčba. „Nechtěli jsme s manželem dál ztrácet čas marnými pokusy a hledali jsme sami další možná řešení. Tím jsme se dozvěděli o kombinaci postupů klasické a východní medicíny,“ popisuje Ivana. V té době už za sebou měli dva roky marného snažení a rok léčby.

„Pacientce jsme kromě klasické léčby doporučili jako doplněk postupy alternativní a tradiční čínské medicíny. Základem byla fytoterapie, tedy bylinná léčba,“ uvádí ředitelka kliniky Repromeda Kateřina Veselá. Pacientky při ní užívají tabletové směsi bylin jako doplněk stravy a doporučuje se jim i úprava jídelníčku.

Časté cvičení a špatná strava přináší problémy s otěhotněním

Právě špatný jídelníček je podle odbornice častým problémem žen, které se přehnaně upínají k tzv. zdravému životnímu stylu. „Čínská medicína zná pojem chlad v dolním zářiči. Tento stav souvisí například i se stravou, kdy žena nadměrně konzumuje ovocné šťávy, jogurty, müsli a podobně. U některých žen může v kombinaci s častým cvičením přinášet právě problémy s otěhotněním,“ vysvětluje Veselá.

„Byla jsem klasický příklad tohoto pojmu, jak mi paní doktorka vysvětlila. Moje snídaně se skládala z ovocné nebo zeleninové šťávy a jogurtu s ovocem, někdy jsem si místo jogurtu dala nízkotučný tvaroh. Oběd a večeře zase byly zeleninové saláty a kousek grilovaného nebo pečeného masa či ryby. Hodně jsem sportovala a myslela jsem, že tak dělám pro své zdraví to nejlepší,“ vzpomíná Ivana.

Do svého jídelníčku tak na radu lékařů zařadila teplé bylinné čaje, tepelně upravenou zeleninu a odbourala jogurty a ovocné šťávy v nadbytečném množství. „Z čajů a tabletových bylin jsme vybrali speciální směsi, jejichž cílem bylo vyladění energie a prohřátí oblasti spodního zářiče. Byliny použité ve směsích vycházejí z individuálních potřeb. K posílení účinku jsme doporučili i používání bylinné tinktury,“ doplňuje lékařka.

Po půl roce léčby se umělé oplodnění podařilo

Kromě toho lékaři Ivaně doporučili hormonální jógu. „Hormonální jóga napomáhá nejen k vyladění hormonálního systému, což se následně odrazilo i na stavu děložní sliznice pacientky, ale velmi pozitivně působí i na psychiku ženy, což je další z faktorů, jenž pozitivně ovlivňuje schopnost otěhotnět,“ popisuje lékařka.

Po půl roce léčby došlo k úpravě stavu a doktoři se rozhodli, že Ivaně transferují vhodné embryo. „Transfer a dny po něm jsme očekávali s napětím. Bála jsem se, jak se ale ukázalo, obavy byly zbytečné. V březnu se nám narodí miminko,“ uzavřela Ivana.

Alternativní medicína ale určitě není samospásná. „Záleží proto na mnoha faktorech, kdy je alternativní přístup vhodný a může být prospěšný a kdy je nezbytné lékařské vyšetření a léčba, eventuálně, kdy je možný souběh obou metod,“ uvedla vedoucí IVF centra v Ústavu péče o matku a dítě v pražském Podolí Jitka Řezáčová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 11. prosince 2016 15:36 )

To je velká pravda, naprostý souhlas.

e.44 ( 11. prosince 2016 14:49 )

Těch, co při těžké podvýživě v koncentráku porodily zdravé dítě, je zhruba tolik jako těch, co porodily před dovršením věku 12ti let. Zkrátka vzácné výjimky, co existují ve všem. Navíc většina těch, co porodily v koncentráku, otěhotněla ještě před transportem.

e.44 ( 11. prosince 2016 14:44 )

V první řadě je problém právě v tom "extrémně zdravém jídle" a přehánění sportovní aktivity. Tu reklamní omáčku kolem si mohli nechat od cesty. Tělo většiny žen to totiž vyhodnotí jako stav nouze, jako dobu nevhodnou pro rozmnožovaní, jelikož v době nouze by mělo potomstvo menší šanci na přežití, a tak omezí tvorbu ženských hormonů, někdy až natolik, že žena přestane menstruovat. Příliš zdravý životní styl (co ve skutečnosti není vůbec tak zdravý jak je hlupačkám vnucováno těmi co na poradenství o tomto rádoby zdravém stylu rejžují) je pro otěhotnění stejným problémem jako morbidní obezita. Ideální je vždy střed mezi extrémy, nikdy ne extrémy.

jity ( 11. prosince 2016 13:13 )

V pondělí v ČT byl pořad Reportéři, kde tvrdili, že žena v koncetráku měla 35 kg v 9 měsíci těhotenství a porodila tam zdravou holku. Dnešní ženy mají všechno nač si vzpomenou a tamta byla vděčná za sklenici mléka. Dnes buď nemohou dětí mít a nebo se rodí dost prostižených dětiček.

ivoadler ( 11. prosince 2016 10:40 )

 Zdravým životním stylem k neplodnosti - to je na zblbnutí. Kde je dolní zářič?

Zobrazit celou diskusi