Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Insolvenční šikana v praxi? Petrovu firmu už půl roku soudí kvůli tisícovce

Autor: bud - 
11. prosince 2016
07:32

Na počátku stál „fiktivní“ dluh ve výši 1000 korun. Nyní se firma podnikatele Petra Casanovy už pět měsíců brodí úřední mašinérií a vypadá to, že to jen tak neskončí. Kvůli tomu, že se společnost nachází v insolvenčním řízení, přichází o klienty a za právníky už utratila přes 100 tisíc korun. Jako řada jiných podniků se zřejmě stala obětí takzvané insolvenční šikany.

Jak snadno se může česká firma dostat do problémů, ukazuje příklad firmy First Class Publishing, která se zabývá vydavatelskou činností a provozuje například webový magazín nebo e-shop. V červenci na ni jiná firma, Quadom, podala návrh na zahájení insolvenčního řízení kvůli nezaplacení údajného dluhu 1000 korun. A od té doby soudy pracují naplno a návrh řeší. Firma, na kterou byl podán, přitom „trpí“ a přichází o peníze.

O co jde? Majitel firmy Quadom Jaroslav Smítal je přesvědčen, že mu web vydavatelství napadl počítač. Tvrdí, že si bez jeho svolení ukládal informační soubory cookies a jeho aktivitu sledoval přes službu Google Analytics, kterou provozovatelé webů běžně využívají k monitorování návštěvnosti. „S ohledem na název serveru se jeví, že server dlužníka je součástí nějaké zřejmě výzvědně-analytické celosvětové sítě vytěžující data o komunikaci na internetu,“ stojí mimo jiné v návrhu na insolvenci.

Absurdní návrh?

Smítal firmě First Class Publishing odeslal fakturu na 1000 korun za údajnou škodu, a to se splatností jeden den. Po nezaplacení okamžitě podal návrh na insolvenci. „Když jsem se na začátku července dozvěděl o tom, že je na nás podaný návrh na insolvenci, byl jsem v obrovském šoku. Po celou dobu fungování si zakládáme na tom, že platíme našim dodavatelům dobře a včas,“ řekl Blesk.cz podnikatel a spolumajitel firmy Petr Casanova, kterému podobný návrh přišel absurdní. Čekal proto, že ho soud smete ze stolu.

Jenže situace se nevyřešila ani po 5 měsících a firma Petra Casanovy už za právníky zaplatila přes 100 tisíc korun. Navíc kvůli této situaci působí neseriózně – v obchodním rejstříku u jeho firmy v tuto chvíli stále svítí červený nápis „Zahájeno insolvenční řízení na návrh věřitele“, což strhává pozornost. „Většina účetních programů je dnes napojená na insolvenční rejstřík a automaticky upozorní při vystavení faktury na to, že u daného odběratele je problém. Takto se na nás postupně obraceli téměř všichni naši dodavatelé,“ popisuje své zkušenosti Casanova. Dvě pojišťovny dokonce kvůli tomu odmítly jeho firmu pojistit.

Vše nasvědčuje tomu, že se firma dostal do spárů insolvenční šikany. Jejím cílem je zpravidla poškodit konkrétního podnikatele a ztížit mu podnikání. Záměrem může být také cílená likvidace konkurence, zvláště u menších firem, pro které mohou být vysoké výdaje za právníky likvidační.

„Naše firma má naštěstí dost finančních prostředků na to, aby se mohla bránit. Dovedu si ale představit, že pro mnoho podnikatelů může být podobný smyšlený insolvenční návrh zcela likvidační nebo se zkrátka rozhodnou raději tu tisícovku zaplatit, i když nic špatného neudělali,“ je přesvědčen Casanova.

Bolestivé stigma

Problémem je podle něj i to, že soudci zatím stále řeší jen formální záležitosti, například příslušnost soudu nebo s tím související odvolání. Nikdo se ale doposud nevyjádřil k podstatě problému, tedy zda je insolvenční návrh vůbec oprávněný. Čas přitom běží. „Automaticky bez jakéhokoliv posouzení soudem dostanete opravdu bolestivé stigma. Pro většinu trhu jste potom nedůvěryhodná firma, protože bohužel málokdo si přečte insolvenční návrh a další detaily řízení,“ dodává podnikatel.

V roce 2015 obdržely soudy více než 36 tisíc insolvenčních návrhů. Podle odhadů odborníků jsou přitom stovky z nich cíleně šikanózní. Bojovat proti nim chce i ministerstvo spravedlnosti pod vedením Roberta Pelikána (ANO). Připravilo novelu insolvenčního zákona, která chce zprůhledněnit řízení, snížit související byrokracii a zamezit šikaně dlužníků. Větší ochranu před smyšlenými návrhy by také mělo přinést předběžné posouzení návrhu soudem před jeho zveřejněním. V tuto chvíli novelu projednávají poslanci, momentálně ve 3. čtení.

A změnit by se mohl i přístup soudů. Strůjce šikanujících insolvencí by totoiž podle loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu měl být trestán jako za vydírání nebo pomluvu. Soudci na základě jednoho staršího případu rovněž dospěli k názoru, že pokud někdo chce pomocí návrhu na zahájení insolvenčního řízení nepoctivě vymoci peníze, na které nemá faktický nárok, lze to kvalifikovat jako pohrůžku jiné těžké újmy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepen ( 11. prosince 2016 11:50 )

Bohužel,tak to v Česku chodí-malé stovkové pokuty se vymáhají-protože nedopatřením vzrostou na tisíce.Ale miliardové podvody se nechávají.Dostanou tučné obálky a vše je vyřešené....!Zlatá Česká republika!!!!Jsem pyšný že mohu v této zemi žít a vše vidět!!!!

rockyshowman ( 11. prosince 2016 10:58 )

Při stěhování jsem nedopatřením nezaplatil poplatek ČT něco přes 100 Kč. Následnou upomínku jsem omylem přeplatil o 1 Kč. Dostal jsem od soudu příkaz, že musím doložit zaplacenou částku. To jsem učinil, musel jsem však doplatit cca 8.500,- Kč za žalobu tehdejšího právníka ČT JuDr. K........, který tuto TV zastupoval. Jelikož nemám se soudama zkušenosti, tak jsem tuto částku zaplatil. Snad to pomohlo nějakému umělci, který má obdobný honorář za několik hodin, nebo minut. Stalo se to před mnoha lety, takže mě to již přebolelo. A tak se nám to žije v právním státě.

Zobrazit celou diskusi