Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zamčené dveře a výpověď à la Forejt: Kdy vám šéf může zapečetit kancelář?

Autor: ula - 
6. prosince 2016
05:50

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt přijde údajně brzy o místo a má prý od pátku zapečetěnou svou pracovní kancelář. K takovému kroku může přistoupit jakýkoliv zaměstnavatel, pokud zaměstnanec hrubě poruší své pracovní povinnosti a nadřízený se domnívá, že by mohl manipulovat s citlivými údaji. 

Forejtova kancelář je zapečetěna od pátku. Už je vybraný i člověk, který ho má nahradit,“ uvedl zdroj pro Blesk. Podle deníku Neovlivní má hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámit změnu tento týden.

Sám hradní protokolář se k informacím nevyjádřil. Stejně tak neokomentoval ani video, na kterém je údajně zachycen při požívání drog a masturbaci, jak uvedl server HlidacíPes.org. „Jindřich Forejt je nyní nemocný, leží doma,“ vysvětlil deníku jeden ze zdrojů. „Změny se komentují v okamžiku, kdy k nim reálně docház napsal Ovčáček pro Blesk.cz v SMS zprávě. Výměnu Forejta tak nevyvrátil, ale ani nepotvrdil.

Zapečetěná kancelář od zaměstnavatele není podle odborníka nic neobvyklého, na Hradě navíc mohou panovat přísnější podmínky než kdekoliv jinde. „Je to krok, ke kterému může přistoupit jakýkoliv zaměstnavatel, a to vždy z důvodu, aby do ní zaměstnanec nemohl vstoupit a pracovat s uloženými materiály, protože zde může být obava, že by mohl s materiály manipulovat,“ vysvětlil Blesk.cz advokát Jan Černý.

Hrubé porušení pracovních povinností

„Zaměstnavatel může zapečetit vaši kancelář v případě, že jste hrubě porušili svoje pracovní povinnosti a vstupem do kanceláře byste mohli zahladit stopy,“ komentuje Černý.

Přístup do kanceláře může zapečetit jakákoliv firma. „I malý podnik může vlastnit informace, které jsou velmi cenné, např. pro konkurenci,“ říká advokát. Podobné opatření se tedy nemusí týkat jen těch zaměstnanců, které pracují s citlivými daty. 

Za „blábolení“ v opilosti zapečetěná kancelář

Jan Černý dále uvedl případ z praxe, kdy se zaměstnanec opil, alkohol mu rozvázal jazyk a on se pochlubil, že shromažďuje v práci data z centrálního počítače pro komerční účely. Zároveň přiznal, že si shromažďuje informace proti svému zaměstnavateli. Po tomto alkoholickém „blábolení“ ho samozřejmě čekala v práci zapečetěná kancelář a vyšetřování.

Můžete se bránit?

Pokud vám podnik zapečetil kancelář, máte samozřejmě právo na své osobní věci. Je jen na firmě, jakým způsobem vám je vydá. Obvykle vám je vydá sám zaměstnavatel, v některých případech může povolit vstup do kanceláře v doprovodu.

Pokud by zaměstnanec cítil, že mu byla kancelář zapečetěna neprávem, může se obráti na soud, ale ty trvají dlouho a příliš mu nepomohou, připouští Černý a dodává: „Rozhodně se ale obraťte na soud, pokud vám tímto krokem vznikla nějaká škoda, tak se můžete domáhat uhrazení.“

pupidup ( 6. prosince 2016 07:42 )

toto zinscenované dozajista není.... je to pouze o tom, že jeden rádoby "mocný", byl tak "nemocný" a takový slaboch, že to neuřídil.... lidské ego je ***.... Z těchto lidí se mi chce zvracet, jak je vidím... proč nikde necítím žádný charakter? Proč všichni, kdo jsou solidní, vždycky zmizí?

Zobrazit celou diskusi