Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zesnulého vůdce Uzbekistánu Karimona nahradil jako prezident Mirzijojev. Vyhrál „o parník“

Šavkat Mirzijojev
Šavkat Mirzijojev  (Autor: ČTK/AP/Anvar Ilyasov)
Autor: uni, ČTK - 
5. prosince 2016
13:42

Uzbecký premiér Šavkat Mirzijojev se podle očekávání stal prezidentem své země, když v nedělních volbách podle volební komise získal téměř 89 procent odevzdaných hlasů. Devětapadesátiletý politik v nejvyšší funkci nahradil bývalého uzbeckého vůdce Islama Karimova, který zemřel počátkem září po 27 letech nekompromisního vládnutí.

Mirzijojevovo zvolení je podle analytiků výsledkem dělby moci mezi hlavními uzbeckými klany, které v nejlidnatější středoasijské zemi ovládají lukrativní těžbu surovin a pěstování bavlny. Nový prezident má být oficiální tváří režimu s omezenými pravomocemi, o moc se bude dělit s dvaasedmdesátiletým šéfem uzbecké tajné policie Rustamem Inojatovem a osmapadesátiletým viceprezidentem a ministrem financí Rustamem Azimovem.

Zatímco pozorovatelé z Ruska a bývalých sovětských republik označili volby za demokratické a transparentní, jejich kolegové z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) poukázali na porušování volebních pravidel. Výjimkou podle nich nebyly případy takzvaného „rodinného hlasování," kdy jeden člen rodinného klanu odevzdal kromě svého i hlasy příbuzných. Nedostatky zjistili evropští pozorovatelé i při práci sčítacích komisařů. Některé připomínky a doporučení OBSE uzbecké úřady ignorovaly.

Mirzijojev, který byl premiérem země od roku 2003, vyhrál volby s obrovským náskokem, druhý v pořadí byl kandidát Lidovědemokratické strany Uzbekistánu Chotamžon Katmonov, který získal 3,7 procenta hlasů. Celkem se o post hlavy státu formálně ucházeli čtyři kandidáti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi