Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S pokutami za Babišovu EET má pomoci pojištění. Soudu se to nezdá

Autor: mib, ČTK - 
2. prosince 2016
21:45

Elektronická evidence tržeb (EET) sice funguje hladce, novinka z dílny vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) má přesto řadu kritiků. Jedním z nich je i Mikael Oganesjan se službou antiEET.cz, který podnikatelům slibuje, že jim pomůže bojovat proti pokutám. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná však uvedla, že pojištění se sjednává pro nahodilé situace, na což se pokuty za přestupky nevztahují. Data i případné sankce přitom pojistí také některé z klasických pojišťoven.

Babiš chce na EET vydělat, tvrdí mluvčí služby antiEET.cz Mikael Oganesjan, který je známý také pod přezdívkou MikeJePan. Když si prý přečetl zákon o EET poprvé, našel v něm jedenáct chyb a jeden způsob, jak se EET vyhnout. Proto teď nabízí pojištění proti pokutám za nedodržení pravidel evidence.

„Zákon o EET se dá snáze napadnout, protože je nedokonalý. Nejsem proti zákonu samotnému, ale měl by mít smysl. Nemám nic proti tomu, že je všude, kde se platí kartou nebo hotově, ale je nesmysl z toho vyjímat prodavače párků a e-shopy. Na zákon měli rok a teprve tři dny před spuštěním si Babiš uvědomil, že existují i nedotované podniky,“ řekl pro Blesk.cz Oganesjan.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná uvedla, že ale není placení pokuty pojistitelné. „Pojistná událost má rys nahodilosti. Pokuta je důsledkem protiprávního jednání a přistižení pachatele, není tedy náhodou,“ vysvětlila Novotná. Na Praze 1 tamní obvodní soud ale podobný typ pojištění zatím právně neposuzoval.

Služba za devět tisíc ročně

Oganesjan je přesto přesvědčen, že mají s pojištěním proti EET šanci na úspěch. Důvodů má hned několik. „V kavárně, co má o víkendu zavřeno, bude v pátek výpadek internetu. Vy pošlete nutná data v pondělí finančáku a myslíte si, že je vše v pořádku. Finanční správa ale to řízení může zahájit dva roky po téhle události. Jak budete dva roky zpětně dokazovat výpadek internetu,“ opáčil s tím, že opraváři přijedou mnohdy až za pár dní a nevidí důvod, proč za to platit pokuty.

Právě s takovými případy chce Oganesjan se svým právním týmem pomáhat. Klienty vyjde paušálně jejich pomoc na devět tisíc za rok, a to i přesto, že za ně společnost daný rok žádné pokuty řešit nebude.

Video  Babiš o EET: Honíme všechny, necílíme na malé podnikatele.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...


Sama finanční správa se nechtěla konkrétně vyjádřit, nakolik pojištění o EET považuje za efektivní. Uvedla však, že by mohlo jít o typ tzv. vzájemnostního pojištění (v minulosti z něj spolky kryly nahodile vzniklé škody, pozn. red.), které nemusí spadat pod zákon o pojišťovnictví.

„Posouzení, zda se v daném případě nejedná o neoprávněné podnikání podle § 251 trestního zákoníku, přísluší orgánům činným v trestním řízení. Ty jsou vybaveny odpovídajícími prostředky a pravomocemi k tomu, aby sankcionovaly neoprávněné podnikání narušující rovnost jednotlivých subjektů na hospodářském trhu a rovnost v jejich přístupu na něj,“ ohradila se mluvčí Finanční správy ČR Petra Petlachová.

Krytí nákladů i sankce

Pojistné produkty k EET zařadily do svého portfolia i klasické pojišťovny. Pojištění rizik souvisejících se zavedením pokladen je možné sjednat od poloviny listopadu. „Zájem o pojištění pro EET raketově roste. ‎K prvnímu dni spuštění EET si jej uzavřely stovky podnikatelů, kterých se první vlna EET dotkla,“ řekl ve čtvrtek ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka. ČSOB pojišťovna má smluv řádově desítky, ale podle mluvčího Petra Milaty jejich počet rychle přibývá.

Provozovatelé restaurací, penzionů a hotelů si mohou pojistit registrační pokladny buď v nově uzavřených pojistkách, nebo i samostatně. Pojištění se vztahuje i na hardware a software. „Vedle běžného pojištění elektroniky proti všem rizikům pojištění zahrnuje i krytí nákladů na obnovu dat po pojistné události včetně případné sankce udělené státními orgány za neodeslání datové správy správci daně, například z důvodu zničení pokladny a uložených dat po úderu blesku,“ řekl už dříve ČTK místopředseda představenstva makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus.

Jak probíhal první den s EET? Podívejte se do fotogalerie:

gugga ( 18. června 2017 18:54 )

Oganesjan je lhář a podvodník, takže mu nevěřte ani pozdrav. Spolu s koncourkem mají iks exekucí, Kocourek je v současné době v podmínce, a oběma hrozí navíc ještě vězení za podvod. Pokud se nechcete spálit jakýmkoliv jejich "produktem", tak sledujte youtube kanály nebo FB stránky Petra Vojnara nebo týpka s přezdívkou Velkej Bob!

lobotom ( 3. prosince 2016 20:42 )

Jakékoliv "pojištění" proti pokutám by mělo být zakázáno. Jinak by to zcela zlikvidovalo smysl pokut. A také by ze stejného principu měla být výše pokuty úměrná bohatství pokutovaného. A pro větší účinnost každá další pokuta za stejný čin zdvojnásobena, tedy odzákladu násobena mocninou dvou. Jinak se tomu paraziti jen vysmívají.

Digitt ( 2. prosince 2016 22:43 )

aaa to je ten debílek co otravuje policajty a co horko těžko vychodil základku i v tý ***i, kde se narodil jen se snaží se zviditenit nic víc...

Zobrazit celou diskusi