Bez jmelí si Vánoce jistě nedokážeme představit. Mělo by nosit štěstí a čím více má bobulí, tím více štěstí by nám mělo přinést. Většina z nás jistě tuší, že bobulky jmelí jsou jedovaté, a proto byste měli dávat pozor, aby s jmelím nepřišly do styku vaše děti a domácí mazlíčci. Překvapivě je jmelí i léčivé. Máme pro vás pár zajímavostí o této parazitické rostlině
Jmelí není jen na ozdobu: Může léčit, ale i zabíjet
1.Posvátný parazit
Jmelí bílé je stálezelený poloparazitický keřík z čeledi santálovitých. Roste v rozsochách a na větvích stromů, kde kvetou vidlany dvoudomých květů, z nichž se po oplodnění vyvinou nepravé bobule, které mají nažloutlou barvu. Díky způsobu růstu a neměnné zelené barvě je opředeno mnoha pověrami a mýty.
Jmelí bere ze stromu, na kterém roste, živiny, a vytváří korunu v průměru přes půl metru. Rostlina má kožovité listy, nevýrazné květy a bobulovité plody velikosti hrachu, které jsou bílé, když dozrají. Přes zimu se bobulkami živí ptáci.
2.Jmelí jako vánoční ozdoba
Podle mytologie mělo jmelí schopnost otevírat brány do podsvětí. Je to jedna z mála rostlin, jejíž plody uzrávají v zimě v období slunovratu, což je důvod, proč ji druidové měli za kouzelnou. Po jmelí je největší poptávka v období Vánoc. Pokud jmelí dostanete, domů si společně s ním přinesete štěstí, lásku a odvahu a také vás ochrání před nemocemi. Podle pověr má jmelí také schopnost ochraňovat lásku, proto se mají zamilovaní pod větvičkou jmelí na Štědrý den políbit, aby kouzlo lásky vydrželo.
Jmelí, které zavěsíme na Vánoce, se má nechat viset celý rok a až o příštích Vánocích vyměnit za čerstvé.
3.Jak jmelí sbírat
Jmelí roste jako parazit na listnatých stromech, jedlích i borovicích. Roste velmi vysoko a stává se, že lidé, které si jej chtějí natrhat zadarmo, mohou přijít při lezení na strom ke smrtelnému úrazu. Proto byste měli nechat sběr povolaným.
A co se sbírá? Listy a větvičky, a to pouze od začátku října do poloviny prosince a v březnu a dubnu, protože v těchto měsících je jmelí léčivé.
Jmelí si můžete vypěstovat i na své zahradě. Stačí vymáčknout obsah
bobule na větev stromu a čekat. Zahradníci doporučují zvolit spíše okraje větví, popřípadě bujné výhony, tzv. vlky. Pokud budete pěstovat jmelí na listnatém stromě, dbejte na to, aby bobule pocházely také z listnáče, pokud možno stejného druhu, jinak vám nevyroste.4.Jak se jmelí používá
Používá se vnitřně i zevně, nejčastěji ale ve formě originálně vyrobených přípravků, které lze zakoupit v lékárně. Jsou totiž silně účinné, s neodbornou a nekontrolovanou přípravou doma jsou spjata rizika.
Zajímavé je, že má rozdílné vlastnosti podle toho, na jakém druhu stromu
parazituje. Nejkvalitnější je jmelí jabloňové, hlohové, dubové a borovicové. Jmelí z topolu je velmi toxické, a proto se doporučuje je nepoužívat.5.Na co je jmelí dobré?
- Ovlivňuje funkci žláz, proto je výborným pomocníkem na povzbuzení metabolismu, což ocení především lidé, kteří trpí chronickým onemocněním látkové výměny.
- Doporučuje se používat při hysterických záchvatech a chronických křečích.
- Snižuje krevní tlak, působí močopudně, tlumí některé bolesti hlavy a závratě.
- Ovlivňuje vylučování žluči a činnost slinivky břišní.
- Také pomáhá při revmatických onemocnění a potlačuje zvýšenou činnost štítné žlázy.
- Jmelí se používá k výrobě léků používaných za velmi přísných podmínek na nádorová onemocnění.
- V kosmetice se jeho výtažky uplatňují v krémech a emulzích určených ke zklidnění podrážděné citlivé kůže. Doporučuje se ve vlasové kosmetice proti nadměrné tvorbě lupů.
6.Pozor na jedovaté bobulky
Bílé bobulky jmelí se na rozdíl od listů a větviček nesmějí jíst či jinak vnitřně používat, jsou jedovaté! Pokud ale bobulky smísíte s vazelínou, získáte výbornou směs, která pomáhá na omrzliny.
Bobule se jíst dají. Mají nijakou sladkou chuť a jsou strašně mazlavé. To proto aby se jadérka uchytila na větvi stromu. Ptáci je žerou a protože se v jejich traktu nestráví dokonale, tak se mohou uchytit, když je pták na stromě a tam se vyprázdní. Semena jsou jedovatá a bude to s nimi podobné, jako s červenými plody tisu, které jsou trochu chuťově lepší a sladší. Ale pozor na jádra obou těchto rostlin ! ! !