Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bobři udeřili v centru Chebu. Přehlodali jabloň, načali olši

Autor: ČTK, bkr - 
2. prosince 2016
15:40

V centru Chebu se objevily stopy po bobrech. Zvířata v okolí sice žijí, přímo ve městě se ale okousané stromy objevily až teď – na ostrově pod chebským hradem. Podle přírodovědce chebského muzea Jiřího Brabce žije populace bobrů v okolí už dlouho, je stabilní a postupně roste.

„Objevily se pobytové stopy přímo ve městě u Amerického mostu přes Ohři. Městem museli projít už mnohokrát, ale zatím se tu pobytové stopy neobjevily. Jinak populace bobrů je tu už od začátku století,“ uvedl Brabec.

Podle přírodovědce se bobři přímo ve městě pravděpodobně neusídlí, protože by tam neměli vhodné prostředí. Břehy jsou kanalizované a ruch města by bobry rušil. Na přítocích Ohře ale bobři žijí. „Když se naposledy sčítala populace bobrů v okolí Chebu, na Odravě, na Ohři, na Plesenském potoce a dalších vodních tocích, tak se našlo asi sedm rodin. To už ale dnes určitě neplatí, bude jich víc. Odhadem to bude přes deset rodin, což by mohlo být padesát až sto jedinců,“ řekl Brabec.

Překousaná jabloň a nahlodaná olše se objevily na ostrově pod chebským hradem. Právě na podzim bobři nejčastěji stromy překusují, dochází jim totiž jiná strava a části stromů si ukládají na zimu do zásob pod vodou.

Bobr evropský na českém území prakticky vymizel hned dvakrát. „V první polovině 18. století téměř zmizeli a zůstali jen na středním Labi. Pak je Schwarzenbergové chovali v jižních Čechách zejména pro kožešinu, ale pak znovu zmizeli. Do naší přírody se pak vrátili zase v 80. letech 20. století a zejména v posledních 20 letech,“ dodal Brabec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 3. prosince 2016 08:39 )

 Pěkně upravenej vlhkej bobr , to je něco .

naidkavopruz ( 2. prosince 2016 18:42 )

bobři jsou dobrý týpkové,berou kvalitní matroš

moiaza ( 2. prosince 2016 17:00 )

 Nejvíce bobrů žije v parlamentu a senátu ČR. Ti už zničili kde co a nikdo je hubit nechce. Co to je, oproti bobrům v Chebu.

Zobrazit celou diskusi