Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Superseznam“ smrti: V Česku zabíjí celulitida, pád do vany i zakopnutí

  • Autor: tmp,bud - 
    3. 12. 2016
    05:00

    Pád na rovině, pád ze židle, kontakt se sekačkou nebo bodnutí nejedovatým hmyzem. I to jsou příčiny smrti, které eviduje Český statistický úřad společně s Ústavem zdravotnických informací. Mezi další kuriózní způsoby patří náhodné zadušení v posteli nebo pád do vany. Jak častá taková smrt je? A postihuje častěji muže, nebo ženy? Podívejte na exkluzivní přehled Blesk.cz.

  • 1.Smrtelný pád z postele i do vany

    Spadnout se dá snad z čehokoliv. A potvrzuje to i statistika příčin smrti. Třeba v roce 2013 zemřelo po pádu z postele 11 lidí. O rok později pak sedm lidí nepřežilo spadnutí ze židle. Lidé padají také z vybavení hřiště, ze žebříku, ze skály nebo ze střechy. Dvě ženy se loni utopily po pádu do vany.

     

    Každoročně se najde i někdo, kdo zemře následkem uklouznutí, zakopnutí nebo klopýtnutí na rovině. Paradoxně to je až stonásobně více lidí než těch, kteří zemřou kvůli uklouznutí na ledu. Například loni tak zemřelo 107 lidí s mírnou převahou mužů. Kritický, co se týče zakopnutí na rovince, byl rok 2005. Tehdy ho nepřežilo 362 osob.

    I pádem z postele v Česku umírají lidé. I pádem z postele v Česku umírají lidé. | Shutterstock.com

  • 2.Technika „zabiják“

    V této kategorii mají statisticky daleko větší smůlu muži. Nešikovní jsou zejména při chytání nejrůznějších předmětů. Loni na udeření hozeným, vrženým nebo padajícím předmětem zemřelo hned 15 mužů. Ženy přežily všechny. Jeden muž zemřel po nešikovném kontaktu se sekačkou na trávu.

     

    Muže zabíjí také zemědělské stroje nebo ohňostroj. 12 zástupců mužského pohlaví také loni přišlo o život kvůli tomu, že se někde zachytli nebo skřípli a následně byli rozdrceni. Takovou smůlu měla minulý rok jenom jedna žena. Dva lidé zemřeli také po kontaktu se sekačkou na trávu.

    V Dejvicích se srazila tramvaj se sekačkou na trávu! V Dejvicích se srazila tramvaj se sekačkou na trávu! | Facebook

  • 3.Nemilosrdná matka příroda

    Statistický úřad společně s Ústavem zdravotnických informací eviduje také smrt kvůli kousnutí nebo útoku krokodýlem nebo aligátorem. Takovou smrt instituce pamatují naposledy v roce 2010. Velkou smůlu měli loni dva muži, ty kousl nebo bodl nejedovatý hmyz nebo jiní nejedovatí členovci. V roce 2008 jeden člověk zemřel při střetu se štírem.

     

    Poměrně velké nebezpečí představují také včely, sršni nebo vosy. V roce 2009 devět lidí zabil kontakt právě s tímto hmyzem. Příroda je občas nevyzpytatelná, loni zabila úderem blesku hned dva lidi – jednoho muže a jednu ženu.

    V Česku moc krokodýlů není, ale i tak zabíjí lidi. V Česku moc krokodýlů není, ale i tak zabíjí lidi. | YouTube

  • 4.Smrt z celulitidy

    Každoročně se umírá nejenom na nemoci oběhové soustavy, ale i na nemoci duševní. Nejvíce zastoupené jsou poruchy duševní a poruchy chování způsobené užíváním alkoholu. Na ty každý rok zemře několik desítek lidí. Od roku 2005 lze pozorovat sestupný trend. Zatímco na začátku období takto zemřelo 270 osob, v roce 2014 už to bylo pouze 122 lidí.

     

    Jako příčina smrti je ve statistice uvedena i schizofrenie. Na tu v roce 2005 zemřelo dokonce 14 lidí. Na těžkou mentální retardaci pak každoročně umírají řádově jednotky lidí. Umřít se dá i na nemoci kožní soustavy. V roce 2014 například 42 osob umřelo na celulitidu. „Při neléčené celulitidě můžou vznikat podkožní záněty a ty mohou způsobit i smrt,“ vysvětlila lékařka.

    Schizofrenici jsou v Česku neúměrně dlouho hospitalizovaní. Schizofrenici jsou v Česku neúměrně dlouho hospitalizovaní. | Profimedia

  • 5.(Ne)úmyslné sebezabití

    Náhodné zadušení a uškrcení v posteli – i to je jedna z možných smrtí. Loni tak zemřeli tři muži a jedna žena. Jiné náhodné oběšení nebo uškrcení pak třeba v roce 2007 nepřežilo sedm osob. Poměrně velkým nebezpečím je vdechnutí žaludečního obsahu. Takovým způsobem se udusilo například v roce 2009 celkem 230 lidí. Lidé umírají také kvůli jídlu. Loni se zadávil rovný počet žen i mužů – 12.

     

    Vdechnutí nebo polknutí potravy jako příčina ucpání dýchacích cest byla ve sledovaném období nejčastější v roce 2007, kdy jej nepřežilo celkem 54 osob. Pozor si ale musíte dát i na léky. Nejčastěji se lidé „omylem“ otráví léky na epilepsii, hypnotiky či jinými psychotropními léky. Loni tak zemřelo 75 osob. Náhodná otrava alkoholem je pak třeba v 2012 příčinou hned 228 úmrtí.

    Omylem se otráví stále více lidí. Omylem se otráví stále více lidí. | Shutterstock.com

  • 6.Další netypická úmrtí

    V seznamu, který má více než 1000 položek, lze najít i některé další způsoby smrti, které působí překvapivě. V roce 2014 například dva lidé zemřeli kvůli tomu, že je spálilo sluneční záření. Jedna osoba také před pár lety zemřela při chytání barvy v soláriu. Naopak přibližně stovka lidí každý rok umrzne.

     

    Za posledních 10 let zemřelo 16 lidí tak, že se opařili horkou vodou z vodovodu, a další čtyři lidé poté, co v jejich blízkosti explodoval nebo prasknul kotel. 81 lidí se utopilo při pobytu ve vaně.

    Lidé umírají také při opalování. Lidé umírají také při opalování. | Eva Fornálová

  • 7.O „superseznamu“ smrti

    Na tvorbě statistiky zemřelých se podílí dvě instituce – Ústav zdravotnických informací a statistiky a Český statistický úřad. Ústav zdravotnických informací má k dispozici všechny listy o prohlídce zemřelého, do které se právě uvádí příčina smrti. Tu ve zdravotnických zařízeních většinou určuje lékař ve službě. Do stejného listu také vyplní, zda je nutná pitva.

     

    Pakliže člověk zemře jinde, příčinu smrti určuje přivolaný lékař, případně koroner. Statistika zemřelých obsahuje celkem 1153 příčin smrti. Poslední zveřejněný „seznam smrti“ popisuje období od roku 2005 do roku 2015.

    Pohřebáci šidí pozůstalé. Pohřebáci šidí pozůstalé. | Profimedia.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mrkevmrkev ( 12. prosince 2016 06:46 )

Našla jsem se. Včera jsem hltala a lístek hlávkového salátu se mě přilepil na dýchací trubičku. Něco neskutečně těžkého. Nejde nadechnout, ani kašlat. Moje tělo se rozdělilo na dvě věci, na maso a kůži. Myslela jsem, že se mi kůže odlepila z masa, všechny póry v těle vystřelí, všechny žíly a cévy natáhly a opět zkroutily. Ruce ještě teď mám necitlivé, bolí záda´, žaludek a ledviny, srdce. Nikomu to nepřeji, nemohla jsem spát a již jsem se smiřovala, že se nemusím probudit. Je to hned, je to něco příšerného.

agfor ( 3. prosince 2016 18:17 )

Chybí tu ještě vraždy důchodců lékaři v nemocnicích.

zrcadlo1 ( 3. prosince 2016 09:18 )

 Joj takhle po ranu... Nejhorsi je asi ten prasknutej kotel...

tgbg ( 3. prosince 2016 09:14 )

ČEŠI CHCÍPAJ NA SVOU VLASTNÍ BLBOST !!! HLAVNĚ ŽE CHCÍPNOU KOMUNISTI !!!

xoxo ( 3. prosince 2016 07:32 )

Tohle info jsem po ranu potreboval

Zobrazit celou diskusi