Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vzpomínáte na staré mobily Nokia? Legenda se vrací a bát se má i iPhone

Autor: jer, ČTK - 
1. prosince 2016
18:45

Chytré telefony se značkou Nokia se objeví zpátky na trhu v příštím roce. Finská společnost Nokia ve čtvrtek oznámila, že její dohoda s firmou HMD Gobal Oy byla dokončena a HMD může spustit výrobu telefonů. Nový majitel plánuje přijít s novým přístrojem značky Nokia s operačním systémem Android v první polovině příštího roku.

HMD byla oficiálně založena před šesti měsíci s cílem oživit značku telefonů Nokia. Vlastníkem HMD je soukromý investiční fond Smart Connect, který řídí bývalý vedoucí pracovník Nokie Jean-François Baril. Přístroje pro firmu bude vyrábět divize firmy Foxconn, největšího světového smluvního výrobce elektroniky. HMD vlastní licenci na značku Nokia pro telefony a tablety na deset let.

„Chceme být jedním z klíčových konkurenčních hráčů na trhu s chytrými telefony,“ řekl agentuře Reuters generální ředitel firmy Arto Nummela. Největšími výrobci chytrých telefonů jsou nyní společnosti Samsung a Apple se svými mobily iPhone, které kontrolují zhruba třetinu trhu. Daří se i čínským značkám jako Huawei a Xiaomi.

Nokia bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě s podílem až 40 procent, ale promeškala nástup chytrých telefonů, u kterých ji zastínily firmy Apple a Samsung. Výrobu mobilních telefonů pak Nokia v roce 2014 prodala Microsoftu. Ponechala si však patenty a licenci na značku. V rámci dohody HMD s Nokií o získání licence na značku pak Microsoft prodal svůj základní majetek výroby telefonů dceřiné společnosti Foxconnu.

I přes problémy na světovém trhu se chytré telefony Nokia/Microsoft v Česku prodávají stále dobře. Chytrá zařízení tohoto výrobce zákazníky lákají přijatelnou cenou, dlouhou výdrží a slušnou odolností.

Operační systém Windows Phone, který většina nových přístrojů Nokia/Microsoft používá, je uživatelsky přívětivý a na přístrojích Lumia byl většinou dobře optimalizovaný. Kvůli menšinovému podílu na světovém trhu s chytrými telefony ale Windows Phone neměl příliš širokou nabídku mobilních aplikací. Použitím operačního systému Android v nových Nokiích chce firma HMD tento problém odstranit.

jago ( 2. prosince 2016 03:36 )

Opravdu výživná událost z roku 2009: http://iphonemania.mobilmania.cz/Cinan-ztratil-prototyp-iPhone-4G-a-radeji-spachal-sebevrazdu

velka_0 ( 2. prosince 2016 03:29 )

Sorry, "bystrouši" tomik007, rádoby Bonde, dodnes NOKII používám. Spadla mně asi 100 x na beton, dlažbu, asfalt a vydrželo nejen sklo, ale i obal. Vy, cucáci s mlíkem na bradě, na těch chytrouších hrajete 20 h denně hry, zato my, starci, za vás makáme 10 h denně, takže večer fakt ty stupidní hry hrát nemíním.

aaobcanka ( 2. prosince 2016 03:21 )

Tak to byste se divil, jací jsou Zápaďáci techničtí analfabeti. Pracovali jsme na GŘ TELECOM. Když 1/2 této firmy to "slavné" opozičně smluvní uskupení v čele státu, vláda ODS - ČSSD, prošustrovalo, tj. prodalo Zápaďákům (narcistickým, k sobě naprosto nesoudným, sobeckým, arogantním, povýšeným, namachrovaným kupodivu Holadanům, Amíkům a Švýcarům), tak tam nastoupili ti jejich "lumeni". Tupost z nich sršela na všechny strany. Západní manažeři zírali na naše techniky, co dokáží opravit (a tím nemyslím blbý telefon), vymyslet. Zápaďáci si jen hrají na schopné užvaněné manažery. Ale ani to neumí poctivě, precizně, důsledně. Natož pak oni a technika, elektrika, cokoli jiného než žvanění o ničem.

oringla ( 2. prosince 2016 01:35 )

A vy máte který její model?

Zobrazit celou diskusi