Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bývalí policisté, hasiči a vojáci si polepší o tisíce. Danění výsluh asi skončí

Autor: jer, ČTK - 
1. prosince 2016
15:20

Výsluhy bývalých vojáků z povolání, hasičů nebo policistů pravděpodobně znovu přestanou být daněny. Senát to ve čtvrtek schválil a změna v zákoně o daních z příjmů má platit od začátku příštího roku. Její včasné přijetí by mohl případně zkomplikovat ještě prezident Miloš Zeman, nic takového ale neavizoval. Sám je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Nynější novela má podle předkladatelů zejména „napravit“ nahlížení na výsluhy. Podobně jako příspěvek na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvedli autoři v důvodové zprávě.

Stát by podle novely nedanil ani příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu. Státní rozpočet by přišel změnami podle předkladatelů nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně.

Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela v roce 2011. Příspěvky na bydlení vojáků začaly podléhat dani o rok později. Cílem tehdejší novely bylo snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent. Pokud ji bývalí policisté, hasiči a vojáci nebudou muset odvádět státu, zůstanou jim tisíce korun ročně navíc.

velka_0 ( 2. prosince 2016 03:38 )

Jak je možné tuto skupinu, tj. vojáky, hasiče a policisty, zvýhodňovat vůči zbytku onbčanů ??? Podejte někdo námitku, tr. oznámení. To z nás dělá vláda totální blbce. Dřeme na všechny kolem a výše uvedené 3 party si budou užívat naše daně ? Už takhle mají ohromné mzdy a různé brebendy. A co novináři, ti zase mlčí, šmejdi ? Proč to nerozmáznou, proč o tom není ani zmínka u Josefa Klímy, Jana Krause a co vy, ostatní žurnalisté z TV NOVA, ČT, TV PRIMA, opět mlčíte a mlžíte ?

Zobrazit celou diskusi