Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sladkosti od Nestlé přijdou o cukr. Kit Kat a spol. budou plné dutin

Autor: bru/ČTK - 
1. prosince 2016
14:52

Výzkumníkům firmy Nestlé se prý podařilo vyvinout technologii, která sníží obsah cukru v některých jejích výrobcích až o 40 procent, aniž by se změnila chuť. Švýcarská nadnárodní firma oznámila, že si objev nechá patentovat a postupně jej od roku 2018 začne zavádět do výroby.

Nestlé pracuje na omezení obsahu cukru ve svých výrobcích již od roku 2004. Nová metoda je založena na změně struktury cukrových částic. Když učiníme krystalky cukru uvnitř dutými, každá částice se rychleji rozpustí na jazyku a bude rychleji stimulovat chuťové pohárky, vysvětlila firma. V čokoládách se pak bude moci cukru používat méně, dodala.

Nestlé přichází s inovací v době, kdy stoupá poptávka po zdravějším jídle a nápojích. Náklady na léčení obezity začínají zasahovat do zdravotnických rozpočtů. Některé vlády, včetně britské, zavádějí daně na sladké nápoje. Firmy proto masově investují do inovací, aby se tomuto trendu přizpůsobily.

Nestlé je podle tržeb největší potravinářskou společností na světě, vyrábí například kávu Nescafé, čokoládové tyčinky Kit Kat, cereálie Nesquik či kořenící směsi Maggi.

Někde se hledí na zdraví, jinde zase na náklady. Čechy nedávno pobouřily i „propasti“, které vytvořila mezi pověstnými špičkami čokoláda Toblerone.  Podívejte se na rozdíl:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi