Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

HIV pozitivní to může tajit i při sexu. Kdo všechno je v Česku nakažený?

Autor: Tomáš Polák, dv - 
1. prosince 2016
05:15

HIV pozitivní nemají ze zákona povinnost informovat své sexuální partnery při pohlavním styku o tom, že jsou nakažení. Jedná se maximálně o morální povinnost, za jejíž porušení ale nehrozí žádná sankce. Nezákonné je pouze ohrožení sexuálního partnera porušením zásad bezpečného sexu. Lékař přitom varuje, možné je všechno a i sex s ochranou může být ohrožující.

„HIV pozitivní opravdu nemají povinnost danou zákonem, aby informovali svého partnera. Ale pozor, pokud ten virus budou šířit – a to i na svého partnera, tak se dopouští trestného činu,“ vysvětlil pro Blesk.cz advokát Jan Černý. Přestože ohlašovací povinnost sice nemají, jde podle právníka ale o určitou morální nezbytnost. „Jestliže žiju s partnerem, tak je to věc důvěry. Není to nic protizákonného mu to neříct, ale i tam je to na hraně té trestněprávní oblasti. Protože on ho v to nebezpečí uvádí,“ dodal právník.

Navíc podle vedoucího AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislava Machaly je i chráněný sex s HIV pozitivním člověkem riskantní. „Možné je všechno, kondom navíc může prasknout,“ upozornil odborník. 

Zodpovědnost ale neleží jen na bedrech HIV pozitivních lidí, kteří by z morálního hlediska měli být zodpovědnější, například v důsledné léčbě, aby co nejvíce snížili svou virovou nálož. Neméně důležité podle odborníků je, aby si každý uvědomil, že pokud dobrovolně jde do nechráněného styku s kýmkoliv, podíl viny za případnou nákazu mají oba partneři. Důsledné používání kondomu pro osoby, kteří mají sex svým způsobem rizikovější, je vysoce účinnou metodou, která je chrání,“ říká Machala.

27 obviněných mužů kvůli nákaze

Před více než půl rokem dokonce případy nechráněného sexu začala vyšetřovat pražská kriminálka. To když metropolitní hygienická stanice podala trestní oznámení na 27 HIV pozitivních mužů, kteří se nakazili opakovaně další pohlavně přenosnou nemocí a podle hygieniků tak vědomě pokračovali v nechráněném sexu.

Já měl jednou kapavku, se kterou jsem poctivě zašel na Bulovku, léčil jsem se a vyléčil jsem se. A teď po x letech jsem obviněný policií,“ řekl tehdy šokovaný pacient Petr (31), který nesouhlasil s obviněním hygieny, že provozoval nechráněný sex. „Kapavka se dá chytnout i jiným způsobem než nechráněným pohlavním stykem. Je daleko infekčnější než HIV a dá se přenést třeba i líbáním nebo masturbací. Já jsem zásadu bezpečného sexu vždy dodržoval a mám čisté svědomí,“ dodal. 

Policie nakonec všechna stíhání zastavila. „Pražští policisté se zabývali 27 z těchto případů, přičemž tři muže postupně obvinili z šíření nakažlivé lidské nemoci. I u těchto obviněných ale nakonec od stíhání ustoupili,“ sdělil v listopadu ČTK policejní mluvčí Jan Daněk. Policie totiž neprokázala, že by muži spáchali trestný čin.

Pražská hygiena byla po tomto hromadném udání pacientů čelila ostré kritice České společnosti AIDS i Evropské sítě organizací na podporu lidí s HIV. Takový postup by podle nich mohl ohrozit prevenci, posílit stigma nemoci a odradit lidi od návštěvy lékaře. 

Virus se vstřebá lépe v konečníku

Lékař Ladislav Machala pro Blesk.cz také vysvětlil, jak vlastně k přenosu nevyléčitelného viru v Česku nejčastěji dochází. „Jednoznačně pohlavním stykem a krví. U nás v České republice významně převažuje přenos sexuální cestou. Je to přes 90 % všech případů a z nich valnou část představují homosexuální muži,“ popsal odborník. Právě pro ně existuje také největší riziko přenosu. „Pravděpodobně je způsob přenosu efektivnější než u heterosexuálního sexu. Dá se říct, že ten virus se v konečníku vstřebá snadněji než třeba v pochvě,“ vysvětlil.

Video  Dům světla  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Podle Machaly jsou navíc homosexuální muži promiskuitnější, než je standard, a to zejména mladá generace. „Riziko pro pasivního partnera se pohybuje až v řádu jednotek procent, tam je to nejrizikovější,“ zmínil. Ani heterosexuálové ale nejsou úplně v bezpečí. V tomto směru jsou na tom hůře ženy. Směr přenosu od muže k ženě je totiž efektivnější než naopak. „Při jednom heterosexuálním kontaktu s HIV pozitivním partnerem se říká, že pro muže je pravděpodobnost přenosu asi 0,01 %, pro ženu je to riskantnější asi 0,05 %,“ dodal Machala.

Odborník zároveň ale upozornil, že se jedná jen o odhady získané z pozorování a hlášení, které nejsou potvrzené studiemi. „Takové studie by musel dělat pan doktor Mengele. Žádná etická komise dnes takový typ studie nepovolí,“ upřesnil.

Nemocní jsou děti i důchodci, v Česku vedou muži

Podle posledních údajů Státního zdravotního ústavu čeští lékaři zaznamenali od roku 1985 celkem 2864 případů HIV. Nejvíce nakažených na obyvatele eviduje Praha, nejméně jich pak je na Vysočině. Vir se nevyhýbá ani těm nejmenším. Od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, ho zdravotníci zjistili u 13 dětí mladších 10 let. Ve věkové skupině osob starších 60 let pak diagnózu HIV pozitivní poprvé slyšelo celkem 44 lidí. 85 % HIV pozitivních představují muži, zbytek jsou ženy.

Z poslední zprávy Evropské centrály infekčních nemocí zveřejněné v HIV/AIDS surveillance in Europe 2015 se uvádí, že v roce 2015 bylo v Evropě hlášeno onemocnění u 14 579 osob ze 49 zemí, nemocnost je uváděna 2,1 lidí na 100 000 obyvatel. Heterosexuální přenos je uváděn u 49 % osob, přenos u drogově závislých u 34 %.

„V cestě přenosu onemocnění mezi východní, západní a střední Evropou jsou velké rozdíly. Česko má po Chorvatsku druhou nejvyšší nemocnost evropských mužů majících sex s muži,“ uvedl ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek. Celkem to je u nás 13,8 osob na 100 000 obyvatel.

Zobrazit celou diskusi