Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Budeme platit plastovými bankovkami? Špatně se padělají a déle vydrží

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2016
10:32

Mexická padesátka, kanadská dvacka, australská pětidolarovka a britská pětilibrovka. Proč jsou jiné než třeba eura či americký dolar? Jsou totiž plastové. Výroba stojí pár centů a životnost je pětkrát delší než u klasických papírových bankovek.

Na rozdíl od eur a amerických dolarů mají tyto bankovky mírný lesk a při doteku pocit voskovaného papíru. To je proto, že do závodu vstoupily původně jako plastové kuličky, píše agentura Bloomberg.

Mark Robertshaw je generálním ředitelem firmy Innovia, největšího světového výrobce plastových peněz. Tyto bankovky sice zatím tvoří pouze tři procenta bankovek na světě, je zde však velké množství důvodů věřit tomu, že Innovia se stane významnější silou v odvětví výroby bankovek, jehož hodnota je 1,3 miliardy USD (33,2 miliardy Kč). Ze zhruba 50 miliard plastových bankovek, které jsou ve světě v oběhu, jich Innovia vyrobila více než 99 procent. Británie se díky nové pětilibrovce stala poslední ze zhruba 30 zemí, které se rozhodly přeorientovat na plastovou hotovost, jež je trvanlivější a bezpečnější alternativou pro bankovky.

„Panuje obecný názor, že hotovost mizí,“ řekl Bloombergu Robertshaw. „Statistiky to však nepotvrzují.“ Počet bankovek v oběhu roste o zhruba tři procenta ročně.

Výroba bankovek je odbornější než za doby čínských dynastií Tchang nebo Sung před více než tisíciletím nebo ve 13. století, kdy cestovatel Marco Polo přivezl do Evropy poprvé asijské bavlněné peníze. Předtím se k placení používal kov, mušle či sůl. Materiály dnes musí odolat trhlinám a skvrnám a jejich součástí je komplex stále složitějších bezpečnostních prvků, které mají bankovky ochránit před falšováním.

„Za výrobou bankovek stojí rozsáhlý vědecký výzkum, o kterém zřejmě lidé ani nevědí,“ říká hlavní pokladní britské centrální banky Bank of England Victoria Clelandová. Předtím, než Británie udělila zakázku na výrobu plastových liber firmě Innovia, její tým strávil více než pět let studiem materiálů pro novou bankovku. Zkoumal třeba, zda může být do určitého polymeru snadno začleněn hologram ověřující pravost bankovky. Prvních 440 milionů plastových pětilibrovek vypustila Británie do oběhu v září. V červnu by měla přijít nová desetilibrovka, kterou vyrobí rovněž Innovia.

Innovia má za sebou dlouhou cestu k výrobě plastových bankovek. Začínala ve 30. letech minulého století jako výrobce celofánu a v polovině století expandovala do balení cigaret a štítků na lahve se šampony, které stále vyrábí. Bankovky přidala ke svému portfoliu v 80. letech, kdy australská centrální banka hledala bankovky, které by lépe odolaly teplu u protinožců. Nyní se bankovky na celkových ročních příjmech firmy, které činí 380 milionů liber (12,1 miliardy Kč), podílejí zhruba třetinou, dodává Robertshaw.

Výroba plastové bankovky stojí několik centů, zhruba dvojnásobek toho, co výroba papírové. Její životnost je však pětkrát delší. „Můžete je vyprat v pračce. Můžete je ponořit do vína,“ upozorňuje Robertshaw. Videa na YouTube ukazují, že novou pětilibrovku lze použít jako jehlu na přehrání vinylové desky, na jiných je zase vidět, že se v ohni roztaví. „Netvrdíme, že jsou nezničitelné,“ poznamenává Robertshaw.

Proces výroby bankovky začíná roztavením malých plastových kuliček v peci při teplotě více než 194 stupňů Celsia. Za pomoci vzduchu se vytvoří obrovská bublina, čímž se plast natáhne do tenkého filmu. Tento materiál se pak pomocí válečků uhladí a protáhne až na 65násobek své původní délky. Na plast se pomocí speciálního inkoustu natisknou hologramy a další bezpečnostní prvky a rozřeže se na archy s 60 bankovkami, které se pak pošlou do tiskárny cenin De La Rue. Ta dodá bankovkám podobu.

Plast Innovie má také jedinečné chemické označení, takže skener o velikosti klíčenky, který používají obchodníci a banky, může určit, zda je bankovka pravá. Žádná měna zatím není odolná vůči falšování, cílem však je, aby padělání bankovky bylo tak těžké, že se nevyplatí, dodává designér De La Rue Steve Pond. Kanadská vláda tvrdí, že od zavedení plastových bankovek se počet falešných bankovek prudce snížil.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi