Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Liberecku zrušili autobusový tendr za čtyři miliardy. Kvůli šetření

Autor: ČTK, pet - 
29. listopadu 2016
16:55

Liberecký kraj v úterý zrušil miliardový tendr na regionální autobusovou dopravu, který vypsal už v roce 2012. Rozhodlo o tom krajské zastupitelstvo. Kraj už připravuje novou soutěž, která mimo jiné zohlední i mzdy řidičů. Obyvatelé se nemusí bát, doprava ohrožena není, zajištěna je na základě krátkodobých smluv do roku 2018, řekl na jednání zastupitelstva hejtman Martin Půta (STAN).

Zakázku na autobusovou dopravu v Libereckém kraji v termínu od prosince 2014 do prosince 2024 vypsalo sociálnědemokratické vedení Libereckého kraje. Tendr za více než čtyři miliardy korun byl od začátku terčem kritiky a opakovaně ho prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Konečné rozhodnutí vydal až letos v září a vrátil hodnocení nabídek na začátek. Nabídky dopravců už ale neodpovídají současnému trhu, i proto výběrová komise doporučila tendr zrušit a vypsat znovu.

Návrhy zakázku zrušit padly několikrát už v minulosti. Kraj se tomu však bránil. „Důvody pro zrušení zakázky nebyly tak silné a my jsme hlavně čekali na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl Půta. Firmy, které se do tendru přihlásily, teď podle něj mají 15 dnů na to, aby rozhodnutí Libereckého kraje u antimonopolního úřadu napadly. Kraj už ale připravuje nový tendr. Zakázka bude zřejmě rozdělena na víc než tři oblasti, jiné budou požadavky na autobusy, zahrnovat musí i novou dohodu odborů s vládou o mzdách řidičů autobusů.

Liberecký kraj objednává autobusovou dopravu v rozsahu kolem 13 milionů kilometrů, kterou zajišťuje devět dopravců. Největšími jsou BusLine, ČSAD Česká Lípa a ČSAD Liberec. Protože kraj nemohl uzavřít smlouvy s dopravci na základě velkého tendru, prodloužil ty současné. Přesto se mu podařilo dopravu zlevnit. Náklady kraje na autobusovou dopravu se ve srovnání s rokem 2014 snížily loni o 17 milionů korun a letos by to mělo být ještě o dalších sedm milionů korun méně.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi