Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češky jsou čtvrté nejvyšší ženy světa. První jsou Lotyšky, Slovenky jsou menší

Autor: pet - 
29. listopadu 2016
22:30

Jen tři země na světě mají vyšší ženy, než jsou ty české: Lotyšsko, Estonsko a Nizozemsko. Uvádí to studie na webu eLife.org. Dnešní ženy jsou přitom v celosvětovém průměru téměř o 14 centimetrů vyšší než před sto lety. U mužů je tento rozdíl za stovku let pouze dvanácticentimetrový.

Studie publikovaná na webu eLife.org informovala o tom, jak se vyvíjí výška dospělých obyvatel různých států v průběhu posledních sto let. Výzkum poukázal také na to, že nejvyšší ženy žijí v Lotyšsku, Estonsku, Nizozemsku a v České republice, kdy jejich výška překonala v průměru 168 centimetrů.

Studie se zabývala srovnáním dospělé výšky obyvatelstva ve více než 200 zemích světa. Její autoři zmiňují, že existují důkazy, podle kterých mají vyšší lidé delší život, lepší vzdělání a velké jmění.

V dnešní době Češky měří v průměru 168,5 centimetru. Před sto lety byla průměrná výška žen na území Česka okolo 152,8 centimetru.

Nejvyššími ženami světa jsou však Lotyšky s výškou 169,8 centimetru. Na druhé pozici je Estonsko a třetí místo si drží Nizozemsko. Do první desítky se dostalo i sousední Slovensko (167,5 centimetru), které skončilo sedmé.

Zobrazit celou diskusi