Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nad hlavami nám budou létat špionážní drony z USA. Co dokážou?

Autor: uni - 
29. listopadu 2016
11:05

Od 1. ledna 2017 budou moci nad Českem létat největší americké špionážní drony Global Hawk, vláda na konci října vyslovila souhlas bez jakéhokoli povšimnutí veřejnosti. Hodlají s nimi podnikat výzvědné lety na hranice Ruska, uvedlo Právo.

Podle ministerstva obrany se teď připravuje technická dohoda, která případné přelety upřesní. „Jsme součástí NATO, spojenecké drony chrání i nás. Přelety budou možné za přesně stanovených podmínek, podobně jako v Německu a dalších zemích,“ řekl Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Jeho úřad také potvrdil, že by nad Českem mohly operovat největší americké drony.

„Vláda vyslovuje souhlas s přelety a průjezdy ozbrojených sil členských států NATO včetně přeletů jejich bezpilotních letadel za podmínky deaktivovaných zbraňových a průzkumných systémů,“ stojí ve vládním materiálu, který má Právo k dispozici.

„Předpokládá se, že vysoko nad územím České republiky poletí třeba Global Hawk plnící úkoly ve prospěch NATO,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Global Hawk je vojenský bezpilotní letoun operující za každých podmínek. Téměř v reálném čase dokáže poskytovat snímky rozsáhlých zeměpisných oblastí ve vysokém rozlišení. Během průzkumné mise dokáže zmapovat až 100 000 km² terénu denně.

Stroje mají rozpětí 40 metrů, jsou dlouhé 15 metrů a vysoké pět metrů. Létají ve výšce až 20 tisíc metrů, ve vzduchu vydrží rekordních 32 hodin a doletí skoro 23 tisíc kilometrů. Pro srovnání – airbus z vládní letky doletí pouze osm tisíc kilometrů.

Letouny Global Hawk jsou rozmístěny na italské základně Sigonelle na Sicílii, odkud létají například monitorovat území nad Islámským státem v Sýrii a Iráku.

Podle německého časopisu Der Spiegel Američané již loni dohodli, že by kvůli akci poblíž ruských hranic mohly letouny Global Hawk létat třikrát až pětkrát měsíčně přes území SRN. Ale ani zde nebyla vyjednávání jednoduchá, protože americké vedení muselo slíbit, že nad Německem bude mít letoun vypnuty všechny radary a senzory, aby nemohl monitorovat situaci na zemi. Stejně zní domluva i v Česku.

Co na to české Řízení letového provozu?


Žádost americké armády o povolení pro přelety bezpilotních strojů, jejichž velikost je srovnatelná s dopravními letouny, zaměstnává české úřady už od začátku roku.

Několikrát se setkaly vyjednávací týmy ministerstva obrany, dopravy a vnitra a snažily se najít cestu, jak přelety dronů dovolit, protože s tím nemá české Řízení letového provozu žádné zkušenosti. Nakonec našly řešení a přelety amerických letounů posuzují podle stejné legislativy jako v případě českých provozovatelů dronů.

Podle mluvčího Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) Vítězslava Hezkého jde u dronů stále o řízený let, i když pilot nesedí na palubě letadla, ale tisíce kilometrů daleko na vojenské základně. 

S přelety podle něj nebude problém, protože špionážní drony letí ve výšce až 20 kilometrů nad zemí. Dodal, že americká armáda bude muset před každým letem oznámit ÚCL trasu a čas přeletu. „Každý let bude mít letový plán a řízení letového provozu o něm bude vědět – jako o každém letadle, které vstupuje do našeho letového provozu,“ podotkl Hezký.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 29. listopadu 2016 12:05 )

A co na to Putin? Vladimíre Vladimíroviči nedejte se!

dfghjk ( 29. listopadu 2016 11:57 )

Chápu to, jako americká država musíme takové aktivity akceptovat. Akorát bych navrhoval vyžadovat zobrazení dronů na flightradar24 a standardní platby za přelety za stejné ceny jako ostatní cizí letadla.

ivoadler ( 29. listopadu 2016 11:36 )

 Další protiruská provokace. A to západní politici neustále melou o agresivitě Ruska.

Deneček ( 29. listopadu 2016 11:28 )

Další důkaz,že agresivní amici provokují Rusko a vyvolávají studenou válku.

Zobrazit celou diskusi