Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Texasu se můžou „utlouct“ po českých koláčích. Mlsně hledí i Schapiro

Autor: bog - 
28. listopadu 2016
19:15

Na tradičních domácích koláčích si rádi pochutnávají Češi, ale hitem se české koláče staly také v americkém Texasu. Píše o tom web npr.org, do kterého se s chutí začetl i americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro.

Když čeští imigranti začali vyrábět takzvané kolaches v Texasu, netušili, jak moc se jejich nápad zalíbí okolí. Začali vymýšlet různé příchutě a do kynutého těsta dávali v podstatě vše bez ohledu na to, jestli je to sladké nebo slané.

Pekárnu, která byla vyhlášená koláči, založil Wendel Montgomery. „Lidé si mysleli, že se zbláznil. V té době v našem městě na západě to bylo jako... prodávat led Eskymákům, protože to mohl mít každý. Ale ve společnosti se stalo něco velmi zajímavého", říká jeho dcera Irwin.

Zájem o koláče se začal rapidně zvyšovat a stejně tak se rozšiřovala škála příchutí. Nešlo jen o typické evropské příchutě jako meruňka, tvaroh nebo švestka, ale kolaches byly k dostání např. klobásové, sýrové nebo s jalapeňos, informuje web npr.org.



Koláče se tak staly fenoménem Texasu a nechyběly na žádné společenské či kulturní akci. Pro cizinice jsou ale poměrně neznámé. „Snažím se lidem vysvětlit, že když se ptají na koláče, neměli by očekávat masný výrobek. Plnit koláče masem je nedorozumění a snažím se to napravit,“ říká Irwin.

Mezi jednu z nejznámějších pekáren s koláči patří Republic Kolache, která byla založena roku 2015. Všechny náplně jsou „homemade“, tedy domácí, a mezi speciální kousky tu patří třeba dýňový koláč nebo koláč s bůčkem. 

 




 

bobou ( 29. listopadu 2016 11:48 )

Aby jste tam mohli udělat "pravé" české koláče, musíte si veškeré ingredience přivést od nás. Jinak to prostě není ono - říká manželka. A ta s tím má bohaté zkušenosti při jejích návštěvách. A to se týká i klasiky svíčková, koprovka, houbová, rajská atd. Vnoučata pokaždé žebrají, ať babička hlavně nezapomene přivést vše potřebné na ty "dobroty". A světe div se, oni nechtějí žádné burgery, smažená křidýlka, hranolky, hotdogy ani ty jejich přeslazené, příšerně barevné koláče a donuts atd. A proto manželka pokaždé vyváří, jak pro regiment, protože se pokaždé slezou veškeří přátelé z okolí.

matno ( 29. listopadu 2016 00:37 )

My jsme z ní pekli všechno a dařilo se, např. chleba i ty koláče.

noacojezase ( 28. listopadu 2016 23:42 )

Pořádné kynuté těsto neuděláte a to se můžete postavit na hlavu a odpichovat pomocí uší.

matno ( 28. listopadu 2016 23:25 )

Máte pravdu jen zpola. Americká hladká mouka se dá použít místo naší hladké i polohrubé.

noacojezase ( 28. listopadu 2016 23:03 )

Nemají na to mouku.

Zobrazit celou diskusi