Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Romové přicházejí o řeč, nenávist vůči nim trvá. Festival jim má pomoci

Autor: mib - 
28. listopadu 2016
17:50

Starší generace Romů vymírá a s tím se vytrácí i romština z romských rodin, myslí si romistka a výkonná ředitelka festivalu RomAcademy Karolína Ryvolová, podle které už se děti tento jazyk neučí. V rozhovoru pro Blesk.cz vyjádřila své obavy ke znovu sílícím xenofobním náladám a také upřesnila, proč je důležité pořádat festival romské kultury.

Romština mizí z rodiny, protože vymírá stará generace. Jazyk a kultura se ale uchovává skrze filmy a písně, které se mladí Romové i neromové chtějí učit. Podle dramaturgyně festivalu RomAcademy, který od pondělí prezentuje romskou kulturu, Karolíny Ryvolové byli migranti zástupným problém jen na chvíli, odpor vůči menšinám u nás nadále roste.

„Cílem je vnést romštinu do veřejného prostoru a upozornit na to, že je jazykem denní komunikace, mluví se ji v romských rodinách, je to jazyk literatury, písňových textů i filmu. Pondělní debata se zaměřuje na romštinu v umění, a jaká je její budoucnost,“ uvedla Ryvolová, podle které romština díky umění „přežívá“, i když v běžném životě upadá.

Rodný jazyk jako projev hrdosti

Na otázku, zda se začíná jazyk této menšiny ztrácet, odpověděla, že je mnoho zapálených Romů, ale i neromů, kteří se jej učí a kulturu tím zachovávají. „Jazyk Romy definuje, rodná mluva je projevem jejich hrdosti. Dávno vyvrácený mýtus říkal, že dítě, na které doma mluví rodiče romsky, neobstojí ve školství. To je ale přežitek. Dítě, které neumí ani česky, ani romsky, nemá šanci uspět,“ myslí si dramaturgyně dvoudenního setkání, které se uskuteční na malé scéně divadla Minor.

Tím nejzajímavějším v programu je vystoupení košického souboru Romathan. Je jediným souborem na Slovensku, který hraje původní představení v romštině. V úterý večer zahrají kus Romano hakaj (Romský zákon), Lavuta – Romengeri vodži (Housle - duše Romů) a O Roma džan upre (Cikáni jdou do nebe). Slovensko podle Ryvolové otevírá tomuto jazyku možnosti i v televizním pořadu, který běží v původním jazyce s titulky. V Česku je podobný pořad pouze v rozhlase. Proto se setkají v druhé, úterní debatě zástupci médií, kteří jsou sami Romové.

Jak se Romové stanou úspěšnými?

„Řada lidí žije permanentním mindrákem, že nemá cenu se snažit, protože jsou trnem v oku většinové společnosti. Vymanit se z toho je těžké a stojí to silné úsilí,“ vysvětlila Ryvolová důvody, proč budou nejen romští reportéři hledat překážky, kterým v médiích mohou čelit původní pořady ze zmiňované menšiny. Také jim mají dodat odvahu, že i přes svou rasu jsou úspěšní. To, že je romská kultura upozaďovaná, může být důsledkem opětovných xenofobních nálad ve společnosti, zmínila Ryvolová.

„Před rokem to vypadalo, že Romové na chvíli získali auru ‚cizinec je našinec, i když cigán, tak je náš‘, když se část vzteku přenesla na migranty. Radikalizace ale probíhá ve většině zemí. Paradoxně i tam, kde migranti nejsou. Není jasné, proč je to pro lidi tak atraktivní. Pravděpodobně je v každé společnosti segment, který se nevypořádal se strachem a ventiluje ho třeba na Romech. Chvíli to ustoupilo, ale není pravda, že by zmizeli z hledáčku, odpor je pořád silný,“ zmínila výkonná ředitelka festivalu.

Ryvolová přiznala, že na většinu přednášek i představení se chystá především romské publikum, ale akce je stejně tak určena i pro ostatní, protože bude k dispozici několik překladatelů. „Diskuze budou na půl v romštině, napůl v češtině. Je to trochu demonstrace, že je ten jazyk životaschopný,“ uzavřela dramaturgyně festivalu.

Pro 50 dětí ze znevýhodněného sociálního prostředí z vyloučených lokalit v Kutné Hoře je připraveno představení O smolíčkovi. „V rámci dílny si děti poslechnou tradiční pohádky v romštině a naučí se několik romských říkadel a písniček,“ vysvětlil Zbyněk Andrš, vyučující romštiny a souvisejících předmětů z Katedry sociálních věd pardubické univerzity. „Romština je na ústupu a my se tento trend snažíme zvrátit,“ podotkl.

Podívejte se na ukázky z divadelních představení souboru Romathan: