Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jančura porazil České dráhy. RegioJet začne jezdit z Prahy do Brna a Bratislavy

Radim Jančura bude cestující nově vozit i mezi Prahou, Brnem a Bratislavou.
Radim Jančura bude cestující nově vozit i mezi Prahou, Brnem a Bratislavou.  (Autor: Blesk)
Autor: kal, ČTK, jn, mat - 
28. listopadu 2016
15:15

Podnikatel Radim Jančura si připsal bod v souboji se státními Českými drahami. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přidělila kapacitu na trati mezi Prahou a Brnem jeho společnosti RegioJet. O shodné odjezdové časy usilovaly České dráhy. Správa železnic spoje podle zjištění ČTK zanesla v pondělí do interního systému a během dne rozhodnutí pošle dopravcům. České dráhy ani RegioJet se k přidělení kapacity na trati z Prahy do Brna nechtěly vyjadřovat.

RegioJet bude moci od nového jízdního řádu vypravovat vlaky na trase Praha – Brno – Bratislava s odjezdy v 7:19 a 15:19. V 17:19 bude z Prahy vyjíždět spoj do Starého Města u Uherského Hradiště. Ve směru z Brna do Prahy budou žluté vlaky soukromé společnosti vyjíždět v 6:09 a 7:09 a 17:09.

Státní České dráhy, které byly dosud jediným osobním železničním dopravcem na trase, se proti rozhodnutí mohou odvolat. Nebude to mít ale odkladný účinek a konkurenční společnost tak může s provozem začít.

Veřejnosti chce správce železnic výsledky prezentovat ve středu, tedy poslední možný den, do kterého musí rozhodnout, kdo bude na trase jezdit. Většina tratí nového jízdního řádu, který vstoupí v platnost 11. prosince, je známa od konce října s výjimkou právě této trasy. Jízdní řád se zanesenými žlutými vlaky zveřejnil začátkem listopadu vyhledávač spojení Idos.cz s tím, že jde o předběžná data dodaná ze SŽDC.

V srpnu ČD žalovaly Drážní úřad za to, že odmítl o jejich výhradách ohledně vstupu RegioJetu na trasu rozhodnout. Dráhy zároveň požadovaly, aby soud předběžným opatřením zakázal SŽDC dopravce na trasu pustit. Tento požadavek Českých drah ale Městský soud v Praze zamítl.

Brno? Srdeční Jančurova záležitost

Pro Radima Jančuru je přítomnost žlutých vlaků v Brně srdeční záležitostí. Poprvé v historii se totiž „jeho vlaky“ ukážou v městě, kde má firma sídlo a kde podniká. Na jihomoravské koleje RegioJet dosud nesměl, Jančura se ohledně toho léta ostře hádal s bývalým jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD).

Jančura zároveň Blesku řekl, že zatím na brněnském hlavním nádraží nemá přidělený prostor, kde by prodával na své žluté vlaky jízdenky. Věří nicméně, že jej získá.

"Dopravci jsou ze zákona nadřazeni na nádražích ostatním službám, řekl. Dodal, že pokud by se místo u pokladen nepodařilo včas vyjednat a situace to vyžadovala, bude firma dočasně prodávat lístky třeba i "partyzánsky". To znamená, že například v přenosných budkách.

České dráhy jsou s přítomností konkurence v Brně smířené. "Na požadavek pana Jančury jsme reagovali žádostí, aby konkretizoval své představy o aktivitách na brněnském hlavním nádraží. Odpověď jsme dosud neobdrželi. Problémem je, že část prostoru má nájemce, České dráhy tak disponují omezenou částí nádraží. Jakmile budeme znát představy pana Jančury, můžeme zahájit konkrétní jednání," řekla Blesku tisková mluvčí ČD Monika Bezuchová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osobni_zusenost ( 16. března 2017 14:04 )

Pan Jančura není žádný superhrdina ani Mirek Dušín, jediné co se mu podařilo je vyplnit mezeru na trhu a z toho profitovat. Osobní zkušenost mě přesvědčila, že tomuto pánovi nejde o žádné hlubší cíle než je jeho vlastní zisk a pohodlí. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by se veřejně neprezentoval jinak. Rád poukazuje na chyby ostatních, ale pouze ve snaze se zviditelnit. Svoje manažerské chyby nekomentuje. Přestože na svých stránkách nabádá veřejnost k dotazům, tak se neumí ke konkrétním problémům postavit čelem a neodpovídá na ně. Proto přejme tomuto pánovi jeho úspěchy, ale neopěvujme jej a nevěřme tomu, že jeho zájmy se upírají také jiným směrem než je jeho osobní prospěch.

rockyshowman ( 28. listopadu 2016 16:51 )

Bez tzv. dceřiných společností atd. Bravo Tomu fandím. ČD by měli zrušit tak jako ČT, ať se živí samostatně !

pomoooc-hori ( 28. listopadu 2016 16:42 )

Přesně, bejku! Ty jezdíš zase na šlapadle.

eblanche ( 28. listopadu 2016 16:14 )

To je dost, ještě by mohl jezdit do Bratislavy přes Brno. Těším se

Zobrazit celou diskusi