Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na webu v Německu si nakoupíte stejně jako v Česku, oznámil slovenský ministr

E-shop, Peter Ziga
E-shop, Peter Ziga  (Autor: Blesk)
Autor: bog, ČTK - 
28. listopadu 2016
15:30

Státy EU se shodly na podobě pravidel, která mají odstranit případnou neoprávněnou diskriminaci zákazníků snažících se přes internet nakoupit zboží či služby v jiné zemi Unie. Tedy například to, že by pro zákazníky z České republiky nemusely být dostupné e-shopy třeba v Německu. O shodě nad pravidly omezujícími takzvaný „geoblocking“, která umožní začátek vyjednávání s europarlamentem v této věci, informovalo slovenské předsednictví EU.

„On-line nakupování v jiné členské zemi EU za stejných podmínek, jako mají místní, je něco, co v současnosti už mnoho občanů očekává," poznamenal slovenský ministr hospodářství Peter Žiga. Nová pravidla podle něj podpoří tento sektor evropské ekonomiky a pro lidi budou znamenat přístup k širší nabídce zboží a služeb.

Internetové obchody v různých státech EU nyní někdy umožňují nakupovat jen lidem, jejichž počítače se nacházejí v daném státě či jejichž kreditní karta byla vydaná v dané zemi. A někdy je rovnou přesměrují do obchodu v jejich vlastní zemi, kde ovšem stejné zboží může být nabízeno za jiných a horších podmínek.

Členské země se shodly na tom, že prodejci nesmí své zákazníky diskriminovat a například nabízet různé základní podmínky, včetně různé ceny, v několika situacích. První je, že zboží bude dodáno v zemi, kam prodejce dodání nabízí, a prodejce nemá povinnost dodat zboží někam, kam to předem nesliboval.

Za druhé budou pravidla platit v případech, kdy se jedná o cloudovou či internetovou službu, a za třetí, když zákazník zakoupené „zkonzumuje“ v zemi prodejce – tedy například v případě hotelového pobytu, pronájmu auta či lístků na hudební festival.

Věc se naopak netýká třeba nabídky on-line přístupu k filmům či hudbě, tedy autorsky chráněným dílům. Prodejce také může ve svých obecných podmínkách nabízet například slevy pro určité konkrétní skupiny zákazníků z konkrétních zemí.

Připomeňte si, jak český e-shop Mall.cz poprvé doručoval balík dronem:

Video  Dron Mall.cz poprvé dopravil balík pomocí dronu. Podívejte se.  - Mall.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi