Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Google si toho na vás dost pamatuje. Jak zjistíte, co všechno už vyslídil?

  • Autor: Mii - 
    29. 11. 2016
    06:20

    Google si ukládá téměř vše, co na internetu děláte. Zná historii vašeho vyhledávání, vaši polohu i hlasové hledání a na základě toho vám nabízí na míru šité reklamy. Možná vás ale překvapí, že vše, co o vás Google ví, můžete sami jednoduše zjistit.

  • 1.Osobní nastavení

    Jaké osobní údaje o vás Google zná, najdete na stránce Můj účet. Jak sama společnost píše: „Stránka Můj účet umožňuje rychlý přístup k nastavením a nástrojům, pomocí kterých můžete zabezpečit svá data, ochránit své soukromí a určit, jak vaše informace můžeme využívat k přizpůsobení služeb Google.“

    Všechny informace, o kterých budeme dále mluvit, se dají najít právě tady. Google sám tu zmiňuje, co všechno shromažďuje. „Patří sem informace, jako jsou údaje o využití, předvolby, zprávy v Gmailu, profil na Google+, fotky, videa, historie prohlížení, vyhledávání v mapách, dokumenty a další obsah hostovaný na Googlu. Naše automatizované systémy tyto informace analyzují při odeslání, přijetí a uložení,“ píše Google.

    Na stránce Můj účet jsou k nalezení všechny informace, které o nás Google má. Na stránce Můj účet jsou k nalezení všechny informace, které o nás Google má. | Google

     

  • 2.Historie vašeho vyhledávání

    Historii vašeho vyhledávání najdete pod odkazem Moje aktivita. Jsou zde zahrnuty i aktivity na YouTube nebo vyhledávání na vašich mobilních zařízeních. Historii zde můžete i smazat.

    Jenže jak udělat, aby Google historii vyhledávání vůbec neukládal? To se musí jít do nabídky Můj účet > Osobní údaje a ochrana soukromí > Spravovat aktivitu na Googlu > Ovládací prvky aktivity a kliknout na modré tlačítko Aktivita na webu a v aplikacích. Google vás před tím ještě upozorní, že pokud možnost vypnete, bude fungovat hůře.

    Vše, co jste kdy na Googlu vyhledali, najdete zde. Vše, co jste kdy na Googlu vyhledali, najdete zde. | Google

    Nyní by o vás společnost neměla podobné informace ukládat.

  • 3.Historie vaší lokace

    Pod odkazem Historie polohy najdete údaje o místech, ze kterých jste Google použili. Pokud vlastníte mobilní zařízení s Androidem, bude zde i zahrnuto, na jakých místech jste z toto zařízení měli přístup.

     

    I uchovávání vaší lokace lze vypnout. Stačí vlevo dole najít nabídku, která to umožňuje. Nebo naopak, můžete na mapu přidat místo vašeho bydliště a vykonávání práce.

    Google vám ukáže mapu s údaji, kde všude jste Google používali. Google vám ukáže mapu s údaji, kde všude jste Google používali. | Google

  • 4.Historie YouTube vyhledávání

    V nabídce Moje aktivita můžete mimo jiné najít i historii vašeho vyhledávání a sledování na YouTube. Nadejte to ale i přímo na stránce samotného YouTube. Podobně jako u předchozích informací, i uchovávání historie vyhledávání na YouTube lze vypnout či vymazat. Tuto možnost najdete pod záložkou Historie sledování.

    Historie sledování a vyhledávání je dostupná i na YouTube. Historie sledování a vyhledávání je dostupná i na YouTube. | Google

  • 5.Reklamy a jejich nastavení

    Všechno, co o vás Google ukládá, slouží mimo jiné k zobrazování relevantních reklam. Jaké reklamy se vám na internetu budou ukazovat, tudíž vyplývá z toho, co na internetu hledáte, a osobních údajů, které jste společnosti Google poskytli při registraci.

    Při zobrazování reklam záleží na věku, pohlaví, lokaci a zájmech, které se dělí na několik kategorií. Na stránce Ovládání vašich reklam Google naleznete, jaké informace o vás Google k zobrazování reklam využívá. Můžete zde i nastavit, jestli vůbec takové reklamy chcete.

     

    Sám Google k vysvětlení toho, kde údaje pro reklamy bere, píše:Tato témata jsou odvozena z vaší aktivity na webech Google, jako jsou videa, která jste sledovali na YouTube. Nepatří sem témata z Gmailu, která slouží pouze k zobrazování reklam v Gmailu.“

    Zobrazování personifikovaných reklam lze vypnout. Zobrazování personifikovaných reklam lze vypnout. | Google

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi