Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Geolog: Neotvírejte v prosinci dálnici D8. Je nebezpečná

Autor: jer, ČTK - 
27. listopadu 2016
20:05

Nebezpečí na stavbě dálnice D8 přes České středohoří nejsou vyřešena. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl geolog z Akademie věd ČR Vladimír Cajz, bývalý pracovník Českého geologického ústavu (nynější Česká geologická služba). Otevření D8, které je plánované na 17. prosince, by tak nedoporučil.

„Znám geologickou stavbu. Vím, že je to nebezpečné od samého počátku, a obávám se, že veškerá nebezpečí ještě nejsou ošetřena,“ uvedl v neděli Cajz v ČT.

Stavbu D8 v televizi kritizovala i bývalá pracovnice Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miloslava Pošvářová, odvolaná z ředitelství předloni, která působí ve Stínovém ŘSD, které založil podnikatel Radim Jančura. Podle Pošvářové chybí na stavbě síť bodů pro měření změn na daném úseku dálnice po uvedení do provozu. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ale popsal, že ředitelství má informace z čidel na stavbě každou hodinu a podle měření nevykazují ani dříve problematická místa žádné potíže. Vladimír Cajz prý nemá aktuální údaje.

„Celé širší okolí stavby je monitorováno sondami, abychom věděli nejen, co se děje přímo na stavbě. Osazené čidly máme i klíčové body stavby a každou hodinu z nich máme online aktuální měření,“ vysvětlil Rýdl. Geolog Cajz podle něj není součástí realizačního týmu dálnice. „Nemá relevantní data, nemá dokumentaci a nezná tu stavbu. ŘSD kromě svých expertů spolupracuje denně s Českou geologickou službou či se stavební fakultou,“ dodal Rýdl. ŘSD podle něj také požádalo o spolupráci slovenské stavaře, kteří mají velké zkušenosti se stavbami v kopcovitém terénu.

Rozestavěná dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se dlouhodobě potýká s nestabilitou podloží. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů a značně poškodil i nedalekou železniční trať. Podle ministerstva dopravy může za sesuv nedaleký kamenolom. Správce silnic a železnic už jeho majitele, společnost Kámen Zbraslav, zažaloval o uhrazení zhruba miliardové škody. Společnost vinu odmítla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi