Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Videohovory i dětské koutky ve věznicích: Pelikán zvažuje modernizaci

Autor: pet - 
27. listopadu 2016
11:45

Skupina českých neziskových organizací podala návrh na zavedení delších návštěv, dětských koutků nebo i videohovorů pro vězně za mřížemi. Za vším stojí sdružení Za branou, které v týdnu uspořádalo konferenci na toto téma. Problémem se už zabývá ministerstvo spravedlnosti, informoval Český rozhlas.

Neziskové organizace, které pomáhají rodinám odsouzených, se inspirovaly zahraničním trendem. Například ve Velké Británie je naprosto běžné, aby si vězni se svými dětmi hráli. Fungují k tomu speciální návštěvní centra.

„Je to naprostý kontrast v porovnání s Českem. U nás dost často nesmí dojít ani k fyzickému kontaktu,“ řekl psycholog Martin Galbavý ze Sdružení Za branou pro Rozhlas.

Ministerstvo spravedlnosti tedy přemýšlí nad rozšířením dětských koutků, které jsou ve věznicích zřízené. Také podpořilo konání dětských dnů, kdy je doba návštěvy výrazně prodloužená.

V českých věznicích je zakázán jakýkoliv fyzický kontakt s odsouzeným. (ilustrační foto) V českých věznicích je zakázán jakýkoliv fyzický kontakt s odsouzeným. (ilustrační foto) | Profimedia.cz

Podle zákona mají odsouzení právo na 3 hodiny návštěv měsíčně. Neziskové organizace označily tento limit za naprosto nedostačující. Požadují proto i zvýšení četnosti návštěv a zrušení limitu čtyř osob. Tento požadavek však ministerstvo spravedlnosti zamítlo. „Zrušení limitu je z kapacitních důvodů nemožné. Zvýšení doby trvání návštěv lze udělit vězni, ovšem formou kázeňské odměny,“ řekl mluvčí úřadu Jakub Říman.

 

 

BobsTlaskac ( 27. listopadu 2016 15:32 )

 jen podotýkám, že díky skvělým zákonodárcům policistům a justiční chamradi tam můžeš skončit z minuty na minutu i ty. Ostatní se tady pak budou o tobě vyjadřovat jako o kriminálníkovi kterej patří do kamenolomu :o)

zednik ( 27. listopadu 2016 15:26 )

Ten odsouzený by hlavně měl pochopit, že je tam za trest a jestli nechce rodinu trestat, měl by žít řádný život. Koukám, že neziskovky by rády udělaly z věznic takové piknikové posezení. Trestanec obklopen širokým příbuzenstvem a veškerý servis k jejich zábavě..... To už je úplná zvrácenost.

agfor ( 27. listopadu 2016 12:56 )

Myslel jsem, že jsou lidi ve vězení za trest a ono je to za odměnu. Kde jsou ty slastné časy, kdy byli vězni přikovaní ke zdi a sem tam dostali pár ran bičem.

mirakos ( 27. listopadu 2016 12:10 )

Tresty v našich věznicích,ztrácí smysl! Co je to za zhovadilost, dávat do věznic takové prachy na videohovory, levné volání a dětské koutky. Co trest za spáchaný skutek?!Krimoši mají větší práva než oběti, stravu, na kterou nedosáhne většina důchodců a samé výhody, ulehčující život za mřížemi.Musíme být HUMÁNNÍ!!!

Zobrazit celou diskusi