Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Xenofobní Ortel opět bodoval na Slavících. Stříbro převzal v košili s lebkou

Autor: všm/čtk, venu - 
27. listopadu 2016
08:34

Nejoblíbenější kapelou v anketě Český slavík se pojedenácté stala skupina Kabát. Druhá skončila kontroverzní skupina Ortel a na třetím místě Chinaski. Tomáš Ortel získal rovněž stříbrnou příčku v kategorii zpěvák, čímž si polepšil od minula o jeden stupínek. Jeho ocenění vzbudilo silné emoce i v roce 2015. Je kritizován za xenofobní a rasistické texty. 

Stříbrného Slavíka získala skupina Ortel. Kapela přišla ve stejných košilích s lebkou na pravé straně. „Dávejte si pozor s tím potleskem, pak budete muset vysvětlovat proč jste nám tleskali,“ oznámil Tomáš Ortel, frontman skupiny.

Raper Radek „Gipsy“ Banga při oznámení pískal. Poté podotkl, že nerozumí, jak je lidé mohli volit. „Moji předci byli v koncentráku. Přece nebudeme tolerovat fašisty v takovéhle anketě. Proboha lidi proberte se, přece nemůžeme mlčet, nemůžeme tomu tleskat, nemůžeme tam sedět a nic nedělat,“ řekl Banga pro server Romea.cz. „Naši předci by se zachovali mnohem tvrději, nemůžeme tomuhle dát tichý souhlas,“ dodal Banga s tím, že si to podle něj myslí většina lidí v sále jen se bojí něco udělat.

Souhlasí s ním i někteří uživatelé na Twitteru. „Takže díky #zlatýslavíkmattoni se asi brzo bude na Slavíkách i beztrestně hajlovat... Takovou ubohost jako Ortel jsem opravdu nečekal,“ uvedl Lukash. Jiní jsou nadšení. „V  Ortel stříbrný. Neomarxisti, aktivisti a rudozelená cháska bude zase pár dní špatně spát,“ komentoval Tomas G.

Nad výsledky si „povzdechl“ i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Národ semknutý kolem xenofoba? Ne, Ortel v Slavíkovi je jen bulvární symbol rozkládající se společnosti,“ okomentoval politik na sociální síti.

Druhý po Gottovi

Ke konci večera se Tomáš Ortel ještě na pódium vrátil. To aby převzal ocenění za druhé místo v kategorii Zpěvák. "Nevím, co říct. Loni to byl bronz, letos stříbro. Bojím se příštího roku. Doufám, že nebudu nemocný příští rok a se všema se uvidím. Jsem zvědavý na komentáře a psaní, co nám lidé píšou. Lidé hledají to, co nás rozděluje, než to, co by nás mělo sjednocovat. Včera jsem hledal recept na žemlovku a bylo tam plno lidí, co si dokázali nadávat, otázka je, jestli je problém v té žemlovce," uvedl zpěvák.

Kontroverzní kapela Ortel, které kritici vyčítají xenofobní texty namířené proti menšinám, se v loňském 50. ročníku také stala druhou nejpopulárnější skupinou a její frontman Tomáš Ortel (rodným příjmením Hnídek) s neonacistickou minulostí skončil mezi zpěváky třetí. Po dnešním projevu Ortela, který si postěžoval, že písně kapely nehrají v rádiích, zazněl vlažný potlesk a pískot.

wanaxa ( 27. listopadu 2016 19:24 )

konečně tady čtu něco rozumného a ne jen tu zdivočelou fašounskou hordu. Jinak, tu skupinu neznám, ale od pohledu jsou to vysoce nesympatičtí chudáčci . Chtějí, aby se jich někdo bál, ale vysílají slabost, asi proto se musí zabarikádovat zastrašujícími symboly. Ubožáčci, co by rádi byli mocní. Je z nich akorát na zvracení.

ambree ( 27. listopadu 2016 18:09 )

Hele nemažte mi příspěvky, nepsala jsem nic vulgárního. Jo a protože je první vždycky Gott, tak druhé umístění je jako by to bylo první místo. Takže Ortel byl vlastně PRVNÍ!!!!!!

petrpupkin ( 27. listopadu 2016 15:43 )

To jsem nikde nepsal,a je mě úplně jedno kdo vystupuje v komedií zlatý slavík.Každý má sví fandy,jako dřív Landa a nebo Orlík.Poslali Ortelu hlasy tak je tam kde je.Každý má právo poslouchat co se mu líbí.Pokud zpívá to co by neměl,tak je to otázka pro orgány v trestním řízení.

roxana11111 ( 27. listopadu 2016 15:04 )

repelos

hnnn ( 27. listopadu 2016 14:58 )

Můžeš napsat aspoň část text Ortelu která je podle tebe fašistická???

Zobrazit celou diskusi