Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Králíky odmítly mít z ústavu věznici. Vnitro dříve neuspělo s uprchlíky

Autor: zst, ČTK - 
26. listopadu 2016
08:10

Obyvatelé Králík v referendu odmítli záměr zřízení věznice z bývalého dětského výchovného ústavu. Budova patří státu. Výsledek není pro ministerstvo spravedlnosti závazný, ministr spravedlnosti Robert Pelikán ale přislíbil, že bude k výsledkům hlasování přihlížet. Výsledky hlasování zveřejnila králická radnice na své webové stránce.

Lidé odpovídali na otázku „Souhlasíte s tím, aby v areálu bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách zřídilo Ministerstvo spravedlnosti ČR ženskou věznici s dohledem?“. Referenda se zúčastnilo 1571 lidí z 3513 oprávněných voličů, účast dosáhla téměř 45 procent. K platnosti plebiscitu je podle zákona nutná účast alespoň 35 procent. Ze zúčastněných hlasovalo platným způsobem proti vzniku ženské věznice 1348 lidí, což představuje skoro 86 procent.

V několikatisícových Králíkách by mělo být podle představ ministerstva časem umístěno až 200 vězeňkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by ve věznici mohlo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by spolupracovalo s místními dodavateli. Vězeňská služba již objekt převzala od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Králíky už letos o vypsání místního referenda o jeho využití jednou uvažovaly. Impulzem k tomu byl záměr ministerstva vnitra zřídit v objektu pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti byla část obyvatel i někteří politici. Jejich hlavními argumenty byly obavy, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo vnitra nakonec od svého plánu ustoupilo. A to i díky poklesu přílivu migrantů do Česka.

Ministerstvo vnitra plánuje zřídit v areálu bývalého výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku ubytovnu pro žadatele o azyl. Ministerstvo vnitra plánuje zřídit v areálu bývalého výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku ubytovnu pro žadatele o azyl. | EPA/Blesk - Aneta Schürgerová

Před referendem demonstrace

Proti záměru ministerstva spravedlnosti se ještě před referendem v pětitisícovém městečku v okrese Ústí nad Orlicí dokonce protestovalo. Do ulic vyšlo zhruba 300 lidí. 

„Považujeme to za podvod. To je, jako když jste na novomanželské dovolené a máte v kapse podepsanou rozvodovou smlouvu,“ uvedl svolavatel Michal Souček.

Proti zřízení věznice se postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). V prosinci má schůzku s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) a ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem.

Plán města Králíky, kde nejprve ministerstvo vnitra neuspělo s plánem umístit uprchlíky. Teď si občané nepřejí ani ženskou věznici. Plán města Králíky, kde nejprve ministerstvo vnitra neuspělo s plánem umístit uprchlíky. Teď si občané nepřejí ani ženskou věznici. | Město Králíky

„Ministerstvo spravedlnosti by mělo vnímat potřeby regionu, který je mimořádný zejména zájmem turistů, taková zařízení sem nepatří. Je to stejné, jako by se zřizovala věznice ve Špindlerově Mlýně nebo na Lipně,“ řekl novinářům hejtman, který se demonstrace také zúčastnil.

Zhruba měsíc vyzývá místní obyvatel Petr Daniel, aby v bývalém ústavu vznikl domov pro seniory. Zorganizoval s dalšími lidmi petici. „My si myslíme, že (ministr spravedlnosti) jedná unáhleně, a myslíme si, že jedná unáhleně schválně,“ řekl na večerním protestu Daniel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fouk.si ( 26. listopadu 2016 10:59 )

Tu budouvu  by šlo určitě využít i jinak užitečněji, než jako kriminál.

Zobrazit celou diskusi